Bănci și Asigurări

TransFonD s-a nascut sub o zodie proasta

29.03.2001, 00:00 75



TransFonD, societatea care urmeaza sa preia de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) operatiunile de transferuri interbancare si cele ale Trezoreriei si va gestiona intreg sistemul national de plati, intarzie sa inceapa sa functioneze, desi in toamna anului trecut s-a anuntat in nenumarate randuri ca noua companie este gata sa inceapa lucrul.

Dupa ce initial s-a stabilit structura actionaritului, respectiv BNR-33,3% si bancile comerciale-66,6%, s-au facut scenarii pentru prima etapa de functionare, pe parcurs au aparut discutii.

"Gurile rele" spun ca prima problema a fost ridicata de catre Trezoreria Statului, considerata oricum de banci un , care nu a acceptat ca operatiunile care tineau de conturile sale sa fie "vazute de toata lumea".

"Primul lucru care s-a reprosat a fost ca atat timp cat bancile sunt actionarul majoritar al TransFonD acestea vor sti tot timpul ce nevoie de bani are Trezoreria si cand, putand astfel sa controleze totul - prin costul imprumuturilor in primul rand. De altfel si acum se negociaza pe marginea acestor probleme", spun surse autorizate.

Apoi, s-a adus in discutie faptul ca bancilor le-a fost impus de Banca Nationala sistemul actual de decontari si intregul personal al fostului departament de decontari si plati din BNR, undeva in jur de 1.400 de persoane.

"Ori noi intentionam sa implementam un sistem modern, informatic normal, pentru functionarea caruia nu sunt necesare mai mult de 20-30 de persoane. La finalul lucrarilor in mod cert nu vor mai fi atatia oameni", au mai mentionat sursele citate.

"Dupa cum a anuntat si guvernatorul BNR, Mugur Israescu, cu putin timp in urma, ca obiectiv major al BNR de rezolvat in acest an este definitivarea unei conceptii unitare impreuna cu Ministerul Finantelor si Asociata Romana a Bancilor in ceea ce priveste sistemul national de plati si decontari", a afirmat Mugur atet, seful departamentului mass-media din cadrul BNR.

In cazul fericit in care totusi TransFonD ar incepe sa functioneze intr-o prima etapa acesta urmeaza sa opereze sistemul de plati actual. Aceasta prima etapa va dura in jur de un an si jumatate doi ani timp in care se vor face toate demersurile pentru a se implementa sistemul informatizat de plati.

La inceputul anului 2000 BNR a cerut sprijinul Comisiei Europene pentru a putea duce la capat acest proiect, care de altfel este o conditie a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, beneficiind astfel de 10 milioane de euro nerambursabile.

Cea de-a doua etapa, care presupune implementarea efectiva a sistemului electronic de decontari si plati, cuprinde trei componente de baza, respectiv automatizarea caselor de compensatii, realizarea decontarilor in timp real si implementarea sistemului electronic de compensare, decontare si depozitare a titlurilor de stat.

La infiintarea societatii au participat alaturi de banca centrala 27 de banci comerciale si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). BNR detine 33,3% din actiunile societatii, participand cu 22,5 miliarde de lei, iar cele 28 de banci vor detine impreuna 67%, participand fiecare cu cate 1,6 miliarde de lei.

Bancile participante sunt: Misr, BRD, BCR, BCIT, Banc Post, Eximbank, Banca Romaneasca, Finansbank, Transilvania, Romexttera, Alpha Bank, BA/CA Romania, BTR, ING Barings, Piraeus, ABN Amro, Banca Nationala a Greciei, Citibank, West Bank, Banca Comerciala a Greciei, Banca Romana de Scont, Libra Bank, Raiffeisen Bank, Demirbank, RIB, Carpatica, Volksbank si CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO