Bănci și Asigurări

Transferul conducerii BCR de la Wimmer la Bruynseels va dura doua luni

Transferul conducerii BCR de la Wimmer la Bruynseels va dura doua luni

Click pentru imaginea marita

21.04.2008, 19:58 18

Programul de integrare a BCR in grupul Erste, lansat la inceputul lui 2007, se incheie luna aceasta, sustin reprezentantii bancii, odata cu anuntul numirii unui nou presedinte executiv, Dominic Bruynseels.
Chiar daca programul este declarat incheiat, Manfred Wimmer, CEO interimar al BCR incepand din decembrie 2007, mai sta la Bucuresti pana la 1 iulie, timp in care Bruynseels va astepta aprobarea de la BNR pentru a prelua conducerea celei mai mari banci de pe piata.
In urmatoarele doua luni, viitorul CEO va lucra in BCR de pe pozitia de consilier al Comitetului Executiv condus de Wimmer si va colabora cu acesta pentru transferul atributiilor. Numirea lui Bruynseels a fost stabilita vineri de Consiliul de Supraveghere al BCR prezidat de Andreas Treichl, CEO al Erste Bank. Cele cinci SIF-uri care cumuleaza 30% din BCR nu sunt reprezentate in Consiliu din cauza ca nu s-au pus de acord in privinta candidatilor pentru cele doua locuri disponibile. De altfel, in ultima perioada au avut loc discutii privind o eventuala modificare a statutului care sa permita depasirea blocajului care dureaza de un an.
"Bruynseels este alegerea ideala pentru pozitia de presedinte executiv al BCR", considera Treichl, care s-a implicat personal in cautarea unui candidat.
Bruynseels vine la BCR dupa 27 de ani in care a lucrat pentru grupul britanic Barclays. Barclays a incercat anul trecut sa preia banca olandeza ABN Amro, insa a pierdut in fata ofertei avansate de consortiul Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander.
"Romania este o tara cheie pentru Erste Bank si sunt onorat de alegerea mea in pozitia de presedinte executiv al BCR. Am fost impresionat de oamenii pe care i-am intalnit la Erste Bank si BCR, ca si de pozitia excelenta pe care banca o are pe piata. Astept cu entuziasm sa ma alatur Comitetului Executiv", a declarat Bruynseels. El nu are experienta privind pietele emergente din Europa Centrala si de Est, unde s-a dezvoltat Erste Bank, insa s-a ocupat in ultimii 11 ani de operatiunile britanicilor in Africa.
Treichl se declara impresionat de rezultatele bancherului in tarile emergente de pe continentul african, "in construirea unui grup de banci retail, cu practici moderne de retail si corporate si standarde excelente de servire".
"BCR si Erste Group vor beneficia din plin de gandirea sa strategica si de executia impecabila", a declarat seful Erste.
Manfred Wimmer, care in ultimele luni s-a ocupat in paralel de aplicarea programului de integrare si de urmarirea tintelor de crestere a afacerilor BCR, urmeaza sa revina in a doua jumatate a anului la sediul central al Erste Bank de la Viena, pentru a prelua o pozitie executiva in cadrul Grupului. "La BCR trebuie sa schimbam cauciucurile din mers pe autostrada", afirma Wimmer in februarie 2007, cand programul de integrare era la inceput.
Finalizarea programului a fost declarata "principalul obiectiv strategic al BCR in anul 2008", conform strategiei anuale publicate vineri de banca. Alte obiective bazate pe componente ale programului sunt intarirea pozitiei de lider al pietei bancare, cresterea profitabilitatii si a eficientei operationale, implementarea de noi sisteme si continuarea imbunatatirii portofoliului de produse si servicii, extinderea numarului de unitati la peste 600 la sfarsitul anului.
Cele 42 de proiecte componente ale programului de integrare erau prevazute sa se incheie pana la jumatatea acestui an, insa oficialii Erste au aratat de mai multe ori ca aceasta nu inseamna si incheierea transformarilor de care are nevoie BCR.

Dividend mai mare, la profit mai mic
Actionarii BCR au aprobat vineri acordarea unui dividend pe 2007 de 0,4667 lei/actiune, cu 0,5% mai mare decat pentru 2006, desi profitul net al bancii calculat dupa standardele locale (RAS) a scazut anul trecut cu 37%, pana la 492 mil. lei (circa 149 mil. euro). Conform contractului de privatizare al BCR, dividendele anuale trebuie sa reprezinte 40% din profitul net calculat dupa standardele contabile internationale, adica un total de aproape 370 mil. lei pentru 2007, ceea ce reprezinta 75% din profitul calculat in RAS. Erste detine 69,17% din BCR, iar SIF-urile - 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO