Bănci și Asigurări

Topul profiturilor şi pierderilor din piaţa de leasing: câştigurile au egalat minusurile anul trecut

Topul profiturilor şi pierderilor din piaţa de leasing:...

Autor: Ciprian Botea

23.07.2015, 00:00 542

Companiile de leasing încep să recupereze treptat din terenul pierdut în perioada de criză, iar diminuarea portofoliilor s-a mai estompat, astfel că profiturile au crescut, în timp ce pierderile au fost vizibil mai mici.

Aproximativ 50 de companii de leasing au înregistrat profituri brute cumulate de 290 milioane de lei (65 mil. euro), care au fost însă anulate de pierderile altor 50 de companii aflate în continuare sub presiunea problemelor generate de criză, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Companiile de leasing avuseseră profituri de 230 mil. lei şi pierderi de 390 mil. lei în 2013, astfel că situaţia s-a îmbunătăţit radical anul trecut.

Cea mai profitabilă companie de leasing după rezultatul brut de anul trecut a fost BCR Leasing, firmă afiliată celei mai mari bănci locale, cu un câştig de 36 mil. lei, urmată de Idea Leasing (fosta VB Leasing), cu 29 mil. lei, şi Porsche Leasing, cu 23 mil. lei.

Dacă piaţa este dominată din punctul de vedere al volumului finanţărilor acordate de firme afiliate băncilor, în clasamentul profiturilor îşi fac loc mai multe firme afiliate dealerilor auto. Clasamentul celor mai mari zece profituri din piaţa de leasing cuprinde nume precum Mercedes Leasing (21 mil. lei), VFS INT. România (18 mil. lei) şi RCI Leasing (17 mil. lei). Finanţările auto reprezintă circa trei sferturi din piaţa de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO