Bănci și Asigurări

Topul primelor zece companii de asigurari de viata dupa primul trimestru

Topul primelor zece companii de asigurari de viata dupa primul trimestru
22.05.2009, 00:00 3592

Clasamentul primelor zece companii din piata asigurarilor de viata s-a schimbat in primul trimestru fata de sfarsitul anului trecut, un jucator de la mijlocul clasamentului, Asiban, ajungand la sfarsitul topului, in timp ce altii, ca Allianz-Tiriac sau Generali, au urcat.
Pe primul loc a ramas ING, cu prime brute subscrise de 130,2 mil. lei (30,5 mil. euro), care a inregistrat o scadere a afacerilor de 4,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Intreaga piata a asigurarilor de viata a scazut mai mult, cu 6%, coborand la nivelul de 392,3 mil. lei (92 mil. euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
AIG Life, a doua companie din piata, a ramas pe locul doi in acest top. Asiguratorul nu si-a publicat rezultatele dupa primul trimestru, insa, potrivit estimarilor ZF, primele brute subscrise au scazut cu 10%, pana la 61 mil. lei (14,3 mil. euro).
In principal, pe piata asigurarilor de viata scad vanzarile de polite legate de fonduri de investitii (unit-linked), deoarece randamentele lor s-au diminuat puternic ca urmare a turbulentelor de pe pietele financiare. Pe de alta parte, a crescut in acest an si numarul de clienti care renunta la contractele de asigurare inainte de scadenta, adica isi reziliaza politele, ceea ce inseamna ca asiguratorii nu mai incaseaza primele pe care acestia trebuia sa le plateasca.
La fel ca in 2008, in primul trimestru din acest an pe locul trei in piata asigurarilor de viata se afla BCR Viata, companie ale carei afaceri au crescut cu 60%, ajungand la 35,2 mil. lei (8,3 mil. euro). Aceasta este cea mai mare crestere inregistrata de un asigurator din top 10 in primele trei luni.
Asirom, asiguratorul de pe locul patru, nu si-a publicat rezultatele pe primul trimestru, dar, potrivit estimarilor ZF, primele brute subscrise de companie pe segmentul asigurarilor de viata au scazut cu 10%, pana la nivelul de 31,7 mil. lei (7,4 mil. euro).
Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor (generale plus viata), a urcat un loc in clasament, ajungand pe pozitia a cincea. Primele brute subscrise s-au majorat cu 7%, pana la 27,8 mil. lei (6,5 mil. euro).
Aviva, companie a grupului britanic cu acelasi nume, a coborat o pozitie, fiind al saselea jucator din piata asigurarilor de viata dupa primul trimestru, cu afaceri de 24 mil. lei (5,6 mil. euro), in scadere cu 17%.
Generali a urcat doua locuri in top, la sfarsitul primului trimestru fiind pe pozitia a saptea, in conditiile in care vanzarile de asigurari de viata ale companiei s-au majorat cu 18%, ajungand la 23,8 mil. lei (5,6 mil. euro). Austriecii de la Grawe s-au mentinut pe pozitia a opta, numarandu-se printre putinii asiguratori de viata ale caror afaceri au urcat in aceasta perioada. Grawe a incheiat primul trimestru cu o majorare a primelor brute subscrise de 16%, acestea ajungand la 21,3 mil. lei (5 mil. euro).
In schimb, Asiban, companie care in 2008 era al patrulea asigurator din aceasta piata, a ajuns acum pe locul opt, cu o scadere de 23% a afacerilor pe acest segment, cel mai mare declin anuntat pana acum de un asigurator din top 10. Primele brute subscrise de companie au coborat la 17,8 mil. lei (4,2 mil. euro).
Al zecelea jucator din top, Omniasig Life, companie a grupului Vienna Insurance, care detine si BCR Viata, nu si-a publicat rezultatele pe primul trimestru. Potrivit estimarilor ZF, afacerile companiei s-au redus cu 10%, pana la 11,9 mil. lei (2,8 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO