Bănci și Asigurări

Toată lumea este cu ochii pe curs. Taxa sau deprecierea? Cursul leu/euro, victimă a războiului dintre bănci şi Finanţe

Toată lumea este cu ochii pe curs. Taxa sau deprecierea?...
28.01.2019, 00:08 3363

♦ BNR şi Ministerul de Finanţe şi-au transmis mesaje privind lipsa de „cooperare loială“ şi de „consultare prealabilă“ ♦ Depreciere de 2,1% a cursului leu/euro în primele trei săptămâni din 2019.

Mediul de business din Româ­nia aşteaptă în tensiune să vadă cum va evolua cursul leu/euro, după ce la sfâr­şitul săptămânii trecute Ministe­rul de Finanţe şi Banca Naţională (BNR) au schimbat me­saje dure privind lipsa de „cooperare loială“ şi „con­sul­tare prealabilă“.

Totul a pornit de la taxa specială pe activele bancare de 1,3% pe an introdusă prin Or­do­nanţa de Urgenţă nr. 114/2018 le­gată de Robor, aprig con­tes­ta­tă de bănci, dar pusă în discuţie şi de BNR. Cursul leu/euro a scăzut de la începutul anului cu 2,1% pe fondul incerti­tudinilor în creştere privind parcursul eco­nomiei în 2018. La întrebările privind modul cum vor fi afectate sistemul bancar şi economia în general de taxă se adaugă întârzierea adoptării bugetului pe 2018.

Vineri a mai venit o lovitură: agenţia de ra­ting Fitch a anunţat înrăutăţirea perspectivelor BCR şi BRD, două dintre cele mai mari bănci din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO