Bănci și Asigurări

Tinkoff, cea mai digitală bancă din lume, fără sucursale, a fost cumpărată cu 5,5 mld. dolari de Yandex, Google-ul Rusiei

Tinkoff, cea mai digitală bancă din lume, care nu are nicio sucursală, a fost cumpărată de Yandex, printr-o tranzacţie de 5,5 mld. dolari, conform Financial Times. 

Tinkoff este listată la bursa din Londra, cu ative de 7,5 mld. dolari şi venituri nete de 402,5 mil. dolari. Yandex a declarat că pregăteşte o ofertă în numerar şi pe acţiune în valoare de 27,64 dolari pe acţiune, care reprezintă o primă de 8% faţă de preţul acţiunii Tinkoff de 27,50 dolari. Acordul, care face obiectul unei oferte formale, va reprezenta un şoc major pe pieţele tehnologice şi bancare din Rusia într-un moment în care companiile de stat intră pe ambele sectoare. Yandex, unul dintre puţinele motoare de căutare la nivel global cu o cotă de piaţă locală mai mare decât Google, a făcut recent progrese în domenii de la taxiuri şi comerţ electronic la divertisment.

Creşterea a torpilat parteneriatul său de zece ani cu Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, al cărei director executiv Herman Gref conduce o expansiune majoră către un „ecosistem“ tehnologic de 2 mld. dolari în majoritatea sectoarelor. Oleg Tinkov, fondatorul şi cel mai mare acţionar al Tinkoff, a sugerat o fuziune lui Arkady Volozh, fondatorul Yandex, la o conferinţă din 2019.

„Dacă vom fuziona pe deplin cu Yandex, atunci capitalizarea companiei unite va depăşi 20 mld. dolari, iar Sberbank va fi complet depăşită, deoarece aceste două companii au personalul cel mai talentat“, a spus Oleg Tinkov. Acţiunile companiei-mamă Tinkoff TCS au crescut cu peste 7% la bursa din Londra, după anunţul făcut de Oleg Tinkov, în timp ce acţiunile Yandex au câştigat un avans de 4,5%. Yandex, care este un Google al Rusiei, este listat pe bursa americană NASDAQ, având o capitalizare de 22,7 mld. dolari. Tinkoff este dat ca model pentru viitor, fiind una dintre cele mai digitale bănci din lume.

În prezent, Tinkoff este cea mai mare bancă cu activitate 100% online, cu peste 10 mil. clienţi atât în Rusia, cât şi în afara ţării. Mircea Nica

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.