Bănci și Asigurări

The Banker crede ca Isarescu se poate culca pe lauri

14.05.2003, 00:00 20

Reteta Fondului Monetar International pentru scaderea inflatiei nu a mers in Romania, spune Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in ultimul numar al revistei The Banker.
"Am incercat sa sugrumam inflatia folosind reteta FMI, insa am esuat. Politica monetara restrictiva si ratele ridicate ale dobanzilor ajusesera sa omoare economia", a declarat Isarescu intr-un interviu acordat The Banker.
In al treisprezecelea an de cand conduce banca centrala, Mugur Isarescu incearca sa pregateasca terenul pentru primul an in care inflatia in Romania se va scrie cu o singura cifra - 2004. tinta bancii centrale pentru 2005 este scaderea inflatiei la 7%, inca mult peste media de 2,2% din zona euro.  
Socotelile BNR ar putea fi incurcate intr-o anumita masura de cresterea economica alerta, de 4-5% pe an, stimulata in parte de o expansiune rapida a creditului neguvernamental.
"Este adevarat ca ritmul ridicat de crestere economica si amploarea creditului ar putea limita efectele in cercarilor  de scadere a inflatiei. Totusi, exista un numar de argumente pentru a sustine ideea ca schimbarile structurale din economie au fost suficient de adanci pentru a face posibila atingerea tintei dezinflatie urmarita de banca centrala", afirma guvernatorul BNR.
Cum de a "rezistat" atat timp inflatia in  Romania? - din cauza dificultatilor de a inchide sau restructura numeroasele societati de stat cu pierderi, din considerente sociale si politice, spune Isarescu.
De-abia la sfarsitul lui 1999, dupa ce Romania ajunsese pe marginea prapastiei, inflatia a inceput sa fie atacata prin politici care vizau nu numai reforma monetara si fiscala, dar si reforma structurala si politica salariala. Asa a inceput inflatia sa scada, de la 59,1% in 1998, la 45,7% in 2000.
Lupta cu inflatia inca nu a fost castigata. Riscuri exista in  continuare, FMI le arata cu degetul,  iar Romania ramane codasa la acest capitol, intre candidatii la UE.
Isarescu este  vazut insa  de revista The Banker drept omul care a stat in 1999 intre Romania si prapastia incapacitatii de plata. Un alt merit al unuia  din cei mai longevivi sefi de banca centrala: curatarea sistemului bancar si pregatirea acestuia pentru integrare.
In 2001, "The Banker", componenta a grupului "Financial Times", l-a desemnat pe Mugur Isarescu guvernatorul anului.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO