Bănci și Asigurări

Teste de stres BNR. Rata creditelor neperformante atinge 9,2% în decembrie 2021 şi 9,9% în 2022. În aprilie, rata NPL era de 3,94%, peste nivelul de la final de 2020, de 3,83%

♦ Principalele sectoare de activitate cu dificultăţi financiare care au apelat la moratoriul de amânare la plată sunt industria prelucrătoare, imobiliarele şi comerţul cu ridicata şi amănuntul. ♦ Într-o măsură mai restrânsă au fost afectate şi serviciile de cazare şi restaurante, construcţii şi transport şi depozitare ♦ Rata NPL a rămas în primele patru luni din 2021 sub 4%, în aprilie staţionând la 3,94%.

Aşteptările BNR sunt de creştere a ratei cre­di­telor neperfor­man­te (NPL - non-perfor­ming loans), în special pe parcursul anului 2021, ulterior eliminării graduale a măsurilor de pro­tecţie destinate ameliorării efecte­lor pandemiei (implementate prin mo­ratoriile publice şi private), pe fon­dul incertitudinilor legate de reve­ni­rea economică.

Conform rezultatelor exerciţiului de testare la stres a sectorului bancar de­rulat de BNR la sfârşitul anului 2020, în cadrul scenariului de bază, ra­ta creditelor neperformante ar atinge 9,2% în decembrie 2021, respectiv 9,9% în decembrie 2022 (ipotezele exer­ciţiului au în vedere inclusiv rea­li­za­rea de operaţiuni de curăţare bilan­ţie­ră şi de scoatere în afara bilanţului), ce­ea ce ar determina o repoziţionare a in­dicatorului în categoria cu risc ri­dicat, conform abordării utilizate de Autoritatea Bancară Europeană, du­pă cum susţine BNR în raportul anual pentru 2020.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.