Bănci și Asigurări

Teama BNR: cresterea salariilor poate duce pensiile prea sus

12.07.2007, 20:09 16

BNR nu se teme de preconizata crestere a pensiilor atat timp cat aceasta nu va conduce la adancirea deficitului bugetar, insa ia in calcul riscul ca mentinerea ritmului ridicat de crestere a salariilor sa antreneze si majorari suplimentare ale pensiilor in conditiile in care punctul de pensie este legat de salariul mediu brut pe economie.
"Pericolul cel mai mare pentru continuarea procesului de dezinflatie il reprezinta cresterea accelerata a salariilor, mult peste prognozele pentru acest an. Este necesar sa subliniem faptul ca prin corelarea punctului de pensie cu nivelul salariului mediu brut se poate ajunge la o crestere semnificativa a pensiilor, in conditiile mentinerii ritmului ridicat de crestere a salariilor, ceea ce, bineinteles, poate afecta evolutia inflatiei", a declarat pentru ZF Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat marti ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a transmis ca majorarea pensiilor nu va avea ca efect cresterea inflatiei.
Conform proiectului de lege aprobat de Parlament si aflat la promulgare la presedintie, pensia medie va creste cu 40% la inceputul anului viitor, in conditiile in care punctul de pensie va urca de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut.
"Cred ca domnul Guvernator Mugur Isarescu s-a referit in primul rand la problema pe care o reprezinta cresterea intr-un ritm mult prea accelerat a salariilor, crestere care poate genera probleme in ceea ce priveste continuarea procesului de reducere a inflatiei. Daca ne referim strict la prognozata crestere a pensiilor, in conditiile in care aceasta nu va duce la o dezechilibrare a bugetului asigurarilor sociale de stat si la cresterea deficitului bugetar, impactul asupra procesului de dezinflatie este nesemnificativ", afirma Stet.
El spune ca, practic, o crestere a nivelului salarizarii conduce si la cresterea fondurilor colectate la bugetul asigurarilor sociale de stat, ceea ce permite echilibrarea acestuia in conditiile cresterii pensiilor.
Situatia ar putea fi insa complicata de o posibila continuare a ritmului alert de crestere a salariilor si de efectul de antrenare asupra nivelului pensiilor, cu implicatii asupra inflatiei.
"Cred ca este momentul sa avem o dezbatere publica despre modul in care se face corelarea intre punctul de pensie si salariu", spune Stet. El se declara adeptul ideii conform careia corelarea ar trebui facuta fata de salariul mediu net si nu fata de salariul mediu brut, inclusiv pentru motivul ca, teoretic, prin corelarea cu salariul mediu brut se poate ajunge la situatia paradoxala ca pensia sa fie comparabila cu salariul mediu net, daca nu chiar sa-l depaseasca.

Urmeaza raspunsul

Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ieri ministrului de finante si celui al muncii sa formuleze un raspuns din partea Executivului la scrisoarea trimisa de presedintele Basescu privind sursele de finantare a majorarii pensiilor. "Ieri (marti - n.r.), presedintele a trimis o scrisoare la care, fara indoiala, va primi un raspuns. L-am rugat pe domnul ministru Vosganian si pe domnul Pacuraru sa analizeze continutul scrisorii si sa formulam un raspuns din partea Guvernului", a spus Tariceanu. Presedintele a solicitat Guvernului sa prezinte fundamentarea bugetului de asigurari sociale din care se platesc pensiile. (Mihai Bobocea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO