Bănci și Asigurări

Taxe interchange pentru tranzactiile pe carduri Visa

17.08.2001, 00:00 106



Comisia Europeana a anuntat ca recunoaste necesitatea taxelor interchange - taxe platite in mod curent intre banci pentru fiecare tranzactie efectuata la un POS, utilizand un card Visa - concluzionand, in urma investigatiilor efectuate, ca taxele sunt compatibile cu legea concurentei in Uniunea Europeana.

Reteaua Visa se bazeaza pe interchange pentru promovarea unei mai largi distributii si acceptabilitati a cardurilor si serviciilor oferite. Comisia Europeana a indicat insa ca intentioneaza sa impuna anumite conditii in privinta taxelor.

"Concluzia investigatiilor asupra taxelor interchange este binevenita. Suntem incantati ca necesitatea taxei de interchange a fost acceptata. Este, intr-adevar, un compromis, dar credem ca membrii nostri sunt pregatiti sa il accepte, caci pune punct unei lungi perioade de incertitudine.

Ne permite sa ne concentram eforturile pe furnizarea de servicii imbunatatite bancilor din reteaua Visa, precum si milioanelor de consumatori ce utilizeaza carduri Visa", a declarat Radu Obreja, vicepresedinte Visa pentru zona Europei Centrale si de Est.

"Acceptam schimbarile solicitate de Comisia Europeana, schimbari ce includ o reducere treptata a ratei medii a taxei de interchange pentru cardurile consumatorilor. In plus, ne face placere sa putem oferi Comisiei costurile etalon pentru a convinge de obiectivitatea taxei interchange practicata de Visa".

"Sistemul de plata Visa aduce beneficii atat consumatorilor, detailistilor cat si bancilor: pentru consumatori, o larga acceptabilitate, rapiditate, comoditate si protectie impotriva furturilor, pierderii si fraudei; pentru detailisti, o imensa plaja de potentiali consumatori (in fiecare secunda se efectueaza 275 tranzactii prin carduri Visa), iar pentru banci, un sistem de plata "la cheie", special creat pentru a veni in intampinarea cerintelor acestora", a mai adaugat vicepresedintele Visa.

In momentul in care Comisia isi va stabili ferm intentia privitoare la taxele interchange, vor fi invitate terte parti pentru eventuale comentarii, inaintea deciziei finale.

In prezent pe piata romaneasca mai multe banci emit carduri sub sigla VISA, iar pentru perioada urmatoare sunt semnale ca si altele vor sa intre pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO