Bănci și Asigurări

Surpriză: Aedificium, banca pentru locuinţe a Raiffeisen, vrea să-şi lichideze operaţiunile. Decizia este supusă aprobării din partea BNR

Surpriză: Aedificium, banca pentru locuinţe a...

Autor: Cristina Bellu

29.11.2023, 09:37 1292

Acţionarii Aedificium Banca pentru Locuinte SA (ABL), deţinută în proporţie de 99,9% de Raiffeisen Bank Romania, au decis demararea procesului de renunţare la autorizaţia de instituţie de credit, care presupune dizolvarea, urmată de lichidarea voluntară a ABL.

“Prin procesul de lichidare voluntară se va asigura o procedură ordonată şi transparentă, cu respectarea legii şi a drepturilor tuturor creditorilor ABL”, au transmis oficialii Raiffeisen într-un anunţ pe bursă.

Decizia acţionarilor este supusă obţinerii aprobării din partea BNR, condiţie necesară şi obligatorie pentru demararea procesului de lichidare voluntară, potrivit legii. 

Până la obţinerea aprobării, activitatea Aedificium Banca pentru Locuinte SA va continua in aceleasi conditii ca si pana in prezent, spun reprezentanţii instituţiei.

Potrivit acestora, pe parcursul procesului de lichidare voluntara, ABL isi va achita integral obligatiile fata de clientii sai si ceilalti creditori. In cazul in care clientii ABL nu au putut fi contactati sau nu au transmis detaliile necesare transferarii sumelor cuvenite acestora, ABL va consemna sumele respective catre Raiffeisen Bank Romania, de unde pot fi ridicate de catre acestia.

„In functie de evolutiile ulterioare si de raspunsul ce ne va fi comunicat de Banca Nationala a Romaniei, vom reveni cu precizari pentru clientii nostri in ceea ce priveste modalitatea de derulare a contractelor existente de economisire-creditare in domeniul locativ. Subliniem ca, in prezent, derularea acestora are loc in conditii normale, in acord cu legea si cu prevederile cadrului contractual aplicabil”, spune Madalina Badea, Presedinte, Aedificium Banca pentru Locuinte.

De asemenea, prin implementarea procesului de incetare a activitatii bancare si de lichidare voluntara, se urmareste minimizarea impactului si protejarea intereselor tuturor partilor interesate (stakeholders) in perioada urmatoare, au mai transmis reprezentanţii instituţiei.

În octombrie 2019, Raiffeisen Bank România a preluat integral Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, şi i-a schimbat numele în Aedificium Banca pentru Locuinţe.

Îniţial, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe avea trei acţionari: Raiffeisen Bank România, Bausparkasse Schwäbisch Hall Germania, care deţineau fiecare câte 33,325% din acţiuni, şi Raiffeisen Bausparkasse Austria, care deţinea 33,35% din participaţii.

Aedificium Banca pentru Locuinte avea la finalul anului fiscal 2022 active in valoare de 107 milioane de lei, detinand o cota de piata de 0,02% (dupa active).

Activând de peste 25 de ani în România, Raiffeisen Bank este o bancă universală de top cu peste 2,2 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice.

Banca are peste 4.900 de angajaţi în 285 de unităţi, 1.126 ATM&MFM şi peste 28.900 POS-uri. 

 


 

.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO