Bănci și Asigurări

Sumele refuzate la plată de bănci au făcut un salt de 400 de milioane de euro anul trecut

Sumele refuzate la plată de bănci au făcut un salt de 400 de milioane de euro anul trecut

Autor: Ciprian Botea

26.01.2013, 18:12 748

Băncile au refuzat anul trecut decontarea de cecuri, bilete la ordin şi cambii de 8,6 miliarde de lei (1,9 mld. euro), în creştere cu 36% faţă de 2011, deoarece nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile, potrivit datelor BNR.

Spre comparaţie, sumele refuzate la plată scăzuseră cu aproape o treime în 2011, până la echivalentul a 1,5 miliarde de euro, pe fondul revenirii economiei.

Volumul mai mare al refuzurilor la plată înregistrat anul trecut vine pe fondul încetinirii ritmului de creştere a economiei şi reflectă probleme semnificativ mai mari cu lichidităţile pentru firme. Practic acesta este primul indicator care reflectă starea economiei pe întreg anul trecut. După primele nouă luni din 2012, avansul PIB era de numai 0,2%.

Numărul refuzurilor la plată a scăzut cu 25% pe parcursul anului trecut, până la 186.000 de cazuri. Valoarea medie a unui refuz la plată a crescut astfel cu 70% anul trecut, până la 46.000 de lei, ceea ce indică probleme în creştere cu lichidităţile pentru companiile mari.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO