Bănci și Asigurări

BNR estimează că va rata ţinta de inflaţie şi în acest an, din cauza preţurilor adminsitrate

BNR estimează că va rata ţinta de inflaţie şi în acest an, din cauza preţurilor adminsitrate

Autor: Thomas Dinca

25.01.2013, 15:41 600

"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflaţie pentru finele acestui an de 3,7%, adică în afara intervalului ţintit, pe motiv că majorarea preţurilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetară fără să afecteze creşterea economică", au expllicat sursele citate.

De asemenea, BNR a anunţat FMI că nu va reduce în acest an rezervele obligatorii ale băncilor, nici la lei şi nici la valută, şi va menţine dobânda la 5,25% pentru următoarea perioadă.

În noiembrie, banca centrală a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru 2012, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru acest an de la 3% la 3,5%.

Rata inflaţiei a fost în decembrie anul trecut de 4,95% faţă de decembrie 2011, în afara intervalului ţintit, BNR ratând obiectivul în şase din cei opt ani de când a introdus regimul de ţintire a inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO