Bănci și Asigurări

Strainii tin 3,3 mld. euro in bancile romanesti

21.01.2008, 18:15 15

Depozitele constituite de investitorii straini la bancile locale au urcat in noiembrie la un nou maxim istoric, de 3,37 miliarde de euro.
Astfel, in plina miscare de depreciere a leului, aparent pe fondul plecarii capitalurilor speculative, BNR a consemnat totusi o crestere a plasamentelor nerezidentilor. Fata de luna octombrie, depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor marcau in noiembrie o crestere cu 229 mil. euro. In aceasta categorie intra plasamentele cu scadenta mai mare de un an. Varful din noiembrie depaseste precedentul record, stabilit in august, de 3,18 miliarde de euro. In septembrie au iesit insa fonduri de peste 500 mil. euro.
Prima luna de toamna a consemnat de altfel o depreciere puternica a leului in fata euro: cursul mediu a urcat cu 3,8% fata de august, pana la 3,34 lei/euro.
Miscarea venea la numai doua luni dupa ce euro atinsese la Bucuresti un minim al ultimilor cinci ani, coborand la 3,11 lei. Inversarea de trend s-a produs pe fondul turbulentelor de pe pietele externe declansate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite. Investitorii financiari si-au revizuit atunci politica de risc, iar cresterea rapida a deficitului extern al Romaniei, care pana atunci fusese trecuta cu vederea mult timp, a devenit un argument puternic pentru o corectie de curs.
In noiembrie, desi datele arata ca depozitele pe termen mediu si lung au urcat cu peste 200 mil. euro, cursul a consemnat inca un salt important, de 3,5%, in special pe fondul tranzactiilor speculative. Jucatorii straini s-au pozitionat impotriva leului, mizand pe o crestere a cursului, care s-a si produs. Pe de alta parte, BNR a majorat dobanda la leu la inceputul lui noiembrie cu jumatate de punct procentual (la 7,5% pe an), dupa mai bine de patru luni in care o tinuse fixa, facand astfel mai atractive plasamentele pe piata locala.
Miscarea de crestere a cursului a continuat insa pana la jumatatea acestei luni, cand euro a sarit de 3,7 lei, intorcandu-se astfel la nivelurile de la inceputul lui 2005.
De altfel, in timp ce bancile straine publica rapoarte inca nefavorabile leului, majoritatea analistilor locali se asteapta ca, pe fondul intaririi politicii monetare, leul sa inceapa sa isi revina din a doua jumatate a anului. Cresterea dobanzii (cel putin pana la 8,5% pe an, la urmatoarea sedinta a BNR de la inceputul lui februarie) ar trebui sa convinga investitorii straini sa continue sa plaseze bani pe piata locala, spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO