Bănci și Asigurări

Strainii nu se hotarasc ce sa faca cu pozitiile pe leu

25.01.2007, 19:25 15

Euro a oscilat ieri intr-o banda ingusta pe piata valutara de la Bucuresti, insa pe fondul unor tranzactii cu volume importante. Jucatorii speculatori au cumparat in prima parte a zilei valuta, insa ordinele lor au fost contrabalansate de vanzarile clientilor locali.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3982 lei pentru un euro, cu 0,39 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 0,62 bani, urcand pana la 2,6143 lei.
Pe piata valutara interbancara cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta. Euro a inceput ziua la 3,39 lei, iar inca de la primele ore a aparut presiune la cumparare, cotatiile urcand pana la 3,4030 lei/euro. De la acest nivel au aparut in piata interese de vanzare de valuta, care au determinat scaderea usoara a cotatiilor. In prima parte a zilei piata a testat in mai multe randuri plafonul de 3,4030 lei pentru un euro, care insa a rezistat. Spre finalul zilei noi ordine de vanzare de valuta au dus euro la 3,3880/3,3900 lei.
"Volumele tranzactionate au fost semnificative. Ordinele de cumparare de valuta din prima parte a zilei au provenit de la clientii straini, insa ulterior acestia au inceput sa vanda. Am vazut insa vanzari importante si din partea bancilor locale, care probabil au descarcat ordine ale clientilor", a comentat un dealer. Monedele de pe pietele vecine au inregistrat o evolutie similara, cu scaderi in fata euro in prima parte a sedintei de tranzactionare.
Pe piata poloneza cotatiile euro/zlot au urcat ieri pana de la 3,86 la 3,89 zloti pentru un euro. Ulterior, euro a pierdut teren pana la 3,8820 zloti. Si in Ungaria euro a castigat teren, cotatiile urcand de la 253 la aproape 255 forinti pentru un euro, pentru ca spre finalul zilei sa se intoarca sub 254 de forinti/euro.
Moneda unica a devenit mai atractiva dupa ce oficialii Bancii Centrale Europene au intarit marti asteptarile pietei privind noi majorari ale dobanzii. Anul trecut BCE a ridicat dobanda la euro de la 2% la 3,5% pe an.
Pe piata la termen de la Sibiu, euro a fost tranzactionat pentru scadenta martie la 3,43 lei, in scadere usoara fata de ziua anterioara. Ieri nu au fost incheiate contracte pe acest suport pentru alte scadente.
Dobanzile pe termen scurt la leu au crescut usor pe piata monetara, pana la niveluri de 5%-7% pe an, pentru plasamentele pe o zi. Pentru scadenta de o luna dobanzile au ramas tot la 5%-7% pe an. Preturile plasamentelor pe termen foarte scurt au urcat odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO