Bănci și Asigurări

Strainii evalueaza leul uitandu-se la pietele regionale

16.03.2007, 19:57 14

Leul ramane dependent de "sentimentul regional", analistii asteptadu-se ca piata locala sa oscileze in ton cu celelalte piete valutare din regiunea Europei Centrale si de Est. Cu toate acestea, leul va inregistra probabil o volatilitate mai mica, avand in vedere valoarea relativ redusa a activelor financiare detinute de investitori straini.
Analistii Raiffeisen Bank se asteapta ca euro sa coboare la 3,35 lei in viitorul apropiat, potrivit unui raport emis la inceputul saptamanii.
"Perspectivele privind inflatia raman optimiste pe termen mediu, crescand astfel sansele unei noi diminuari a dobanzii de politica monetara spre sfarsitul anului. Astfel, presiunea pentru aprecierea leului ar trebui sa scada pe termen mediu si lung", considera analistii Raiffeisen Bank. Raportul consemneaza insa ca evolutia pe termen scurt va fi determinata de "sentimentul regional".
De altfel, volatilitatea pe piata locala a crescut sensibil in ultimele saptamani, pe fondul unor convulsii care au maturat pietele financiare pe plan mondial. Dupa ce caderea bursei chineze le-a reamintit investitorilor ca pietele emergente pot aduce si surprize neplacute, la Bucuresti cotatiile au urcat de la 3,38 la peste 3,4 lei/euro, numai pentru ca dupa cateva zile euro sa se prabuseasca la aproape 3,36 lei, pe fondul revenirii investitorilor speculativi. Potrivit analistilor Raiffeisen Bank, dupa o scurta scadere in saptamanile urmatoare, euro ar urma insa sa recastige terenul pierdut, urcand la 3,4 lei, pana in iunie. Sfarsitul de an ar putea sa aduca inca o depreciere pentru leu, care va reactiona la presiunea in crestere a deficitelor externe, cursul urcand pana la 3,45 lei/euro.
In schimb, analistii ING Bank se asteapta sa asistam la scaderi ale leului in viitorul apropiat. "Fluxurile pe termen scurt inca domina piata, iar datele privind deficitul important de cont curent sunt in continuare ignorate de investitorii straini. Astfel, o contagiune la vanzarile de pe celelalte piete emergente ar putea sa puna presiune pe cresterea cotatiilor euro/leu", considera analistii ING Bank.
Desi leul ar putea fi o tinta pentru reducerile de expuneri pe active riscante, pe fondul adancirii deficitului de cont curent, lipsa instrumentelor protejeaza moneda locala de miscari adverse, arata un raport recent al ING. Diferentialul inca semnificativ intre dobanzile la leu si cele de pe pietele internationale actioneaza de asemenea ca un factor de temperare a miscarilor de contagiune a leului la miscarile regionale.
Cu toate acestea, analistii ING vad probabila o scadere a cotatiilor pana la 3,35 lei/euro in iunie si chiar 3,3 lei/euro in septembrie. Spre sfarsitul anului ING vede de asemenea o depreciere a leului, insa cresterea cotatiilor s-ar opri la 3,35 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO