Bănci și Asigurări

Statul se împrumută mai puţin şi mai scump după limitarea lichidităţii din piaţă de către BNR

Autor: Monica Juganaru

16.10.2012, 00:00 123

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 625 mil. lei prin certificate cu scadenţa la 11 luni, adică mai puţin de două treimi din suma propusă iniţial, plătind un randament în creştere, de 6,08% pe an. Statul intenţiona să împrumute un miliard de lei, iar ofertele băncilor au însumat 1,6 mld. lei, dar acestea au cerut dobânzi mai mari, ceea ce a determinat Trezoreria să respingă cea mai mare parte a ofertelor.

Creşterea randamentelor la titlurile de stat vine în contextul în care BNR a redus lichiditatea de pe piaţa monetară prin plafonarea pentru a doua săptămână la rând a sumelor împrumutate băncilor prin operaţiuni repo. BNR a împrumutat luni 12 bănci cu suma de 6 mld. lei printr-o operaţiune repo, deşi sumele solicitate de bănci au atins un record de peste 21 mld. lei.

Suma împrumutată băncilor a fost plafonată în ultimele două săptămâni în încercarea BNR de a calma cursul de schimb. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

Banca centrală a mai plafonat sumele împrumutate în cadrul operaţiunilor repo şi în luna august din cauza presiunilor pe cursul de schimb, un efect negativ al acestor plafonări fiind însă creşterea randamentelor la titlurile de stat. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46 miliarde lei din piaţa locală, iar pentru luna octombrie a planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO