Bănci și Asigurări

Statul se imprumuta din nou la dobanzi mai mici decat rata-cheie a BNR

Statul se imprumuta din nou la dobanzi mai mici decat rata-cheie a BNR
14.03.2010, 23:09 75

Statul reuseste din nou sa imprumute lei de la bancilecomerciale la dobanzi mai mici decat rata-cheie a Bancii Nationale,dupa o pauza de doi ani, in conditiile in care investitorii se uitadin nou cu ochi buni la economia romaneasca.

Saptamana trecuta statul a imprumutat 1,3 miliarde de lei pesase luni la o dobanda medie de 6,73% pe an, sub rata-cheie a BNR,de 7% pe an.

Apetitul investitorilor pentru titlurile de stat romanesti afost stimulat de nivelul inca ridicat al randamentelor (nu maideparte de decembrie anul trecut randamentele erau de 10% pe an),dar si de perspectiva scaderii dobanzilor pe plan local. Analistiianticipeaza ca BNR va continua sa reduca dobanda pana spre 6,5% pean, pentru a stimula economia care abia da primele semne ca isirevine dupa cea mai puternica recesiune din istoria recenta.

Cine a cumparat in decembrie certificate de trezorerie pe un anla un randament de 10% pe an le poate vinde acum cu un castig depeste 3% din suma investita.

"Nevoia de a atrage finantare a Guvernului va scadea dupa ce aimprumutat bani de pe pietele internationale, astfel ca cererea peplan local va ramane modesta in perioada urmatoare. Aceasta artrebui sa mentina randamentele la titlurile in lei la nivelurilecurente, existand sanse sa vedem chiar scaderi suplimentare",comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Pepiata secundara, obligatiunile se tranzactioneaza deja larandamente de 6,5% pe an.

Mai ales investitorii straini s-au aratat atrasi de titlurile destat romanesti, iar intrarile de capitaluri s-au vazut si inevolutia leului, care a contrazis toate asteptarile de deprecierela inceputul anului si a castigat teren in fata euro.

Analistii estimeaza ca in prezent mai mult de 50% dintranzactiile de pe piata secundara a titlurilor de stat suntinitiate de investitori straini. De altfel, numeroase banci precumRaiffeisen sau Erste le recomanda clientilor sa cumpere obligatiuniromanesti pentru a profita de dobanzile inca mult mai mari decatcele oferite de instrumente similare din UE.

Mai mult, depozitarul international al Deutsche Börse,Clearstream, a anuntat in urma cu o saptamana ca s-a conectat lasistemul BNR de tranzactionare a titlurilor de stat, permitandastfel investitorilor straini sa faca operatiuni cu titluriromanesti pe propria platforma.

Randamentele la titlurile de stat se decuplasera dedobanda-cheie a BNR in 2008 si 2009, cand statul a fost nevoit sase imprumute masiv de la bancile locale pentru a acoperi deficitulbugetar enorm.

Cererea mare de finantari a facut ca randamentele platite saurce pana la 14,25% pe an (in iarna 2008/2009), in conditiile incare BNR nu putea sa alimenteze piata cu lei pentru ca si cursulera sub presiune si ar fi stimulat o depreciere mai puternica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO