Bănci și Asigurări

Statistici BNR privind marjele pe segmentul retail. Marja de câştig a băncilor între dobânzile la creditele retail noi în lei şi la depozitele noi a scăzut în noiembrie spre 5,5 puncte procentuale. Vor mai scădea marjele în 2021 după ce BNR a redus dobânda-cheie?

♦ Cel mai mic nivel al marjei de câştig din 11 luni din 2020, dar şi din ultimii cinci ani, de 4,91 puncte, a fost în aprilie 2020 ♦ Cel mai ridicat nivel al marjei din 2020, de 6,13 puncte procentuale, a fost în februarie ♦ Dobânda medie la creditele noi retail în lei a oscilat în 11 luni din 2020 între 6,67% şi 8,05% ♦ La depozite, dobânda medie a oscilat între 1,51% şi 1,93%, în noiembrie coborând la minimul anului ♦ Dobânda la creditele de consum coboară sub 10%, la ipotecare coboară la 5,15%.

Bănci­le de pe piaţa locală au în­registrat în primele 11 luni din 2020 pe segmentul populaţiei un nivel al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda activă la creditele noi în lei şi dobânda pasivă la depozitele noi în lei - cuprins între 4,91 şi 6,13 puncte procentuale, după cum reiese din statisticile BNR.

Rămâne de văzut dacă în 2021, după ce BNR a redus dobânda-cheie la 1,25%, pre­cum şi ratele facilităţilor perma­nen­te din ju­rul acesteia, băncile vor reduce sau nu şi ele do­bânzile, precum şi marjele dintre dobânzile la credite şi cele la depozite. În anii tre­cuţi, pe măsură ce BNR relaxa politica mo­netară, băn­cile se grăbeau să reducă dobânzile la de­pozite, în timp ce ratele la credite erau ajustate mai lent.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.