Bănci și Asigurări

Stabilizarea provizioanelor a facut loc pentru profit la OTP: castig de 4,5 mil. euro in T2

Stabilizarea provizioanelor a facut loc pentru profit la OTP: castig de 4,5 mil. euro in T2

Laszlo Diosi, presedinte al OTP Bank Romania: Planificam provizioane mai mari in partea a doua a anului, nu pentru clientii individuali, a caror situatie se stabilizeaza, ci pentru ca vedem probleme in zona firmelor mici si mijlocii.

16.08.2009, 17:55 29

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, a trecut pe profit in trimestrul al doilea, cu un castig net de 4,58 de miliarde de euro, in conditiile in care nu a mai constituit provizioane pentru a acoperi potentiale pierderi din nerambursarea creditelor acordate.

In primul trimestru banca inregistrase o pierdere de 2,4 milioane de euro, in special din cauza cresterii bruste a provizioanelor constituite pe fondul deteriorarii calitatii creditelor acordate persoanelor fizice.

Astfel, OTP a incheiat primul semestru cu un profit net de 2 milioane de euro, fata de o pierdere de 4,7 milioane de euro in perioada similara din 2008.

Maghiarii au reusit sa incheie 2008 cu profit, pe baza castigului din a doua jumatate a anului.

"Consideram ca suntem la un nivel normal al provizioanelor. In primul trimestru a fost un soc, clientii individuali avand probleme dupa deprecierea puternica a leului, care s-a suprapus pe inflatia ridicata si diminuarea veniturilor", a comentat pentru ZF Laszlo Diosi, presedinte si director general al OTP Bank Romania.

In trimestrul al doilea banca a inregistrat un venit net de 90.000 de euro din reluari de provizioane pentru posibile pierderi din credite, dupa ce in primul trimestru avusese cheltuieli de 6,8 milioane de euro. Diosi spune ca programul de asistare a clientilor de retail implementat in mai si iunie - in cadrul caruia s-au negociat schimbarea datei de plata a ratei, prelungirea perioadei de rambursare sau chiar acordarea de perioade de gratie pentru cei ajunsi in somaj - a avut un impact pozitiv. Astfel de masuri au fost luate pentru circa 6% din portofoliul de credite de retail.

 

IMM-urile incep sa puna probleme

"Planificam provizioane mai mari in partea a doua a anului, nu pentru clientii individuali, a caror situatie se stabilizeaza, ci pentru ca vedem probleme in zona firmelor mici si mijlocii", mai spune Diosi.

Intr-un interviu acordat recent ZF seful OTP remarca deteriorarea lenta, dar constanta a portofoliului de credite acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in conditiile in care acestea nu au rezerve care sa le ajute sa treaca de blocajul financiar si scaderea vanzarilor, dar nici loc pentru a face economii de costuri importante.

Seful OTP afirma ca banca va ramane pe profit pana la sfarsitul anului, subliniind ca profitul operational a crescut semnificativ fata de anul trecut, in special datorita castigurilor mai mari din dobanzi. In primul semestru de anul acesta banca a avut venituri nete din dobanzi de 26,3 milioane de euro, fata de 14 milioane de euro in perioada similara din 2008.

Cheltuielile operationale au inregistrat o scadere cu aproape 13% calculata in euro, pana la 23,9 milioane de euro, in conditiile in care banca a adoptat inca din a doua jumatate a anului trecut masuri dure pentru reducerea costurilor.

In aceste conditii, profitul operational a urcat la 10,2 milioane de euro in primul semestru, fata de un milion de euro in aceeasi perioada din 2008.

 

Contractie a creditelor acordate

Portofoliul de credite al OTP Bank a coborat usor in trimestrul al doilea, ajungand la 1,11 miliarde de euro in iunie, fata de 1,15 miliarde de euro in martie. La sfarsitul anului trecut portofoliul de credite era de 1,18 miliarde de euro.

Banca raporteaza insa datele in forinti maghiar, statistica fiind astfel influentata de evolutia leului si a forintului maghiari fata de euro. Atat leul, cat si forintul s-au depreciat puternic in fata euro in primul trimestru, dupa care au recuperat o parte din depreciere in trimestrul al doilea.

Creditele acordate clientilor individuali aveau in iunie un sold de 745 de milioane de euro, fata de 763 de milioane de euro in martie. Imprumuturile acordate firmelor au coborat la 371 de milioane de euro in iunie, de la 392 de milioane de euro in martie.

In iunie, ponderea creditelor cu restante mai vechi de 90 de zile era de 1,9% din totalul portofoliului, fata de 2,3% in martie si respectiv 0,6% in iunie anul trecut. Scaderea a avut loc in contextul in care banca a restructurat unele credite, acestea aparand acum ca avand ratele platite la zi.

Volumul total al provizioanelor a scazut la 20 de milioane de euro in iunie, de la 24 de milioane de euro in martie. Totusi, gradul de acoperire a creditelor cu restante mai vechi de 90 de zile prin provizioane a urcat la 95,1% in iunie, de la 93,3% la sfarsitul primului trimestru. In iunie anul trecut gradul de acoperire era de aproape 209%.

Pe partea de depozite OTP a inregistrat in schimb o crestere puternica, soldul urcand cu 20% doar in trimestrul al doilea, pana la 324,7 milioane de euro in iunie.

OTP Bank opereaza o retea de 105 unitati, in conditiile in care a oprit extinderea inca din 2007. Numarul de angajati a scazut cu 37 de persoane in primul semestru, pana la 1.059 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO