Bănci și Asigurări

Speculatorii straini pun din nou presiune pentru deprecierea leului

Speculatorii straini pun din nou presiune pentru deprecierea leului

Click pentru imaginea intreaga

24.01.2007, 17:41 14

Euro a castigat teren in fata leului, sustinut de cumparari de valuta ale speculatorilor straini, in timp ce volumele tranzactionate pe piata au urcat sensibil.
Piata locala a fost din nou integrata intr-o miscare a jucatorilor straini la nivel regional. Si monede de pe pietele emergente din regiune au inregistrat ieri scaderi in fata euro.
BNR a calculat la Bucuresti un curs de 3,3943 lei pentru un euro, cu 1,47 bani sau 0,4% peste nivelul din ziua anterioara. Dolarul a continuat in schimb sa piarda teren, cursul coborand cu 0,18 bani, pana la 2,6081 lei pentru un dolar.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,3810/3,3830 lei pentru un euro, cu 0,6 bani peste nivelul inchiderii de vineri. In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat usor, euro osciland in banda, intre 3,38 si 3,39 lei. Spre jumatatea zilei ordine mai importante de cumparare de valuta au impins cotatiile pana la 3,3950 lei pentru un euro (la cumparare). De la acest nivel au aparut interese de vanzare, cotatiile coborand usor pana la 3,3860/3,3880 lei pentru un euro. La sfarsitul sedintei de tranzactionare noi ordine de cumparare de valuta au propulsat cotatiile pana la 3,3960/3,4 lei.
"Ordinele de cumparare au provenit in special de la clientii nerezidenti, care si-au inchis pozitiile pe mai multe piete din regiune, probabil pentru a-si marca profiturile. Volumele tranzactionate au fost semnificative", a comentat un dealer. Si saptamana trecuta cotatiile in piata interbancara s-au apropiat de nivelul de rezistenta de 3,4 lei pentru un euro, tot pe fondul unei miscari regionale in care jucatorii straini si-au redus expunerile pe economiile emergente.
Zlotul polonez a pierdut ieri de asemenea 0,4% in fata euro, cotatiile urcand pana la 3,8630 zloti/euro, de la 3,847 zloti/euro, in ziua precedenta. Spre sfarsitul zilei cotatiile au coborat usor, la 3,86 zloti pentru un euro.
Si pe piata maghiara euro a castigat teren. Cotatiile au urcat ieri cu 0,9%, pana la 253,59 forinti maghiari pentru un euro, de la niveluri de 251 forinti/euro in ziua anterioara. Euro a castigat teren usor si in fata monedei americane, cotatiile urcand usor, pana la 1,3040 dolari pentru un euro.
Desi dobanzile pe piata locala raman la niveluri foarte scazute, leul nu a manifestat o reactie mai puternica decat monedele vecine la miscarea de ieri.
Pe piata monetara de la Bucuresti dobanzile se mentin la niveluri scazute, de 0,5%-2% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt. Pentru scadenta de o luna, dobanzile oscileaza intre 5,4%-8% pe an, in conditiile in care BNR nu a mai sterilizat integral excesul de lichiditati din piata de aproape doua luni.
Dealerii se asteapta ca dobanzile sa creasca usor astazi, odata cu inceputul unei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. In conditiile in care Ministerul Finantelor nu mai are programate licitatii pentru vanzarea de titluri de stat luna aceasta, iar BNR nu a dat niciun semnal privind reluarea sterilizarilor mai importante, piata ramane insa supralichida, astfel ca dobanzile nu vor ramane o perioada indelungata la niveluri mai ridicate. La inceputul acestei saptamani, BNR a acceptat numai 11,6% din sumele oferite de bancile comerciale pentru constituirea de depozite la o luna.
Analistii se asteapta ca BNR sa renunte la sterilizarea partiala a lichiditatilor din piata, in conditiile in care dobanzile mici la leu nu au reusit sa taie din apetitul investitorilor pentru piata locala. In plus, tendinta de apreciere rapida a leului - care a determinat BNR sa actioneze pentru scaderea dobanzilor - a fost temperata de miscarile la nivel regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO