Bănci și Asigurări

Societăţile de asigurare au subscris, în primele şase luni, prime brute de 5,6 miliarde lei, în creştere cu 3,4%, după ce au atins un nivel record în primul trimestru, urmat de scădere în T2

Societăţile de asigurare au subscris, în primele şase...

Autor: Roxana Rosu

02.10.2020, 10:35 131

Societăţile de asigurare au subscris, în primele şase luni din acest an, prime brute de 5,6 miliarde lei, în creştere cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, evoluţia datorându-se exclusiv dinamicii pozitive din primul trimestru, când a fost atinsă cea mai mare valoare din ultimii ani (2,95 miliarde lei), arată datele ASF.

În trimestrul II 2020, piaţa asigurărilor a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19 şi a măsurilor luate în vederea prevenirii răspândirii acesteia, valoarea primelor brute subscrise situându-se la 2,67 miliarde lei, în scădere cu 1,9% faţă de trimestrul II 2019, respectiv cu 9,5% faţă de trimestrul precedent.

La finele lunii iunie, activau pe piață 27 de societăți de asigurare, dintre care 14 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 vând doar asigurări de viață (AV) și 6 au activitate mixtă.

Din punct de vedere al cotei de piaţă, pe primul loc se află City Insurance (19,3%), urmată de Allianz-Ţiriac Asigurări (12,1%), Euroins (11,9%) , Omniasig  VIG ( 11,5%) şi Groupama (9,3%)..

În opinia ASF, piața locală rămâne caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare, în condiţiile în care aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 din ccele 27 de societăți de asigurare autorizate.

„Contrar evoluţiilor macroeconomice europene şi locale, piaţa asigurărilor la nivel agregat reuşeşte să crească în primul semestru al acestui an. Se disting evoluţiile pozitive pe segmentul asigurărilor de sănătate (+29%) şi pe segmentul asigurărilor de garanţii (+90%). În acelaşi timp, se observă o creştere a subscrierilor sucursalelor (FOE), valoarea primelor brute subscrise depăşind per total 500 milioane de lei. Ca urmare, subscrierile totale ale companiilor autorizate în România, împreună cu subscrierile în baza dreptului de stabilire, depăşesc 6,1 miliarde lei”, a declarat Valentin Ionescu, directorul Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Piaţa asigurărilor rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise. Comparativ cu primul semestru din 2019, acest segment a crescut cu 5,4%, la prime subscrise de 4,5 miliarde lei.

Pe aceste segment domină clar asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 70% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 56% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în semestrul I 2020

Segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat o scădere de 4,2%, la 1,1 miliarde lei.

Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, a fost, în primele şase luni ale acestui an, de 99,2%, în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a situat la 109,37%.

Pe segmentul de RCA, primele au s-au ridicat la aproximativ 1,96 miliarde lei, alte 2 miliarde lei reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu primul semestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise pe RCA a crescut cu circa 2%.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele şase luni a crescut comparativ cu semestrul I din anul precedent cu aproximativ 4%, iar cea pentru daune materiale a crescut tot cu circa 4%.  

În primele şase luni din anul 2020, asigurătorii RCA, autorizaţi şi supravegheaţi de A.S.F., au încheiat un număr de 108.455 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 10,9 milioane lei.

Pentru asigurările obligatorii de locuinţe, numărul de contracte în vigoare a crescut cu circa 2%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 4%. În acelaşi timp, indemnizaţiile brute plătite au scăzut cu 19%. 

Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe au înregistrat, pe parcursul primului semestru al anului 2020, o uşoară scădere, de aproximativ 0,14%, comparativ cu primul semestru din anul precedent. Indemnizaţiile brute plătite au înregistrat o scădere de circa 11%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 1%.

Asigurările de sănătate au cumulat, la finalul semestrului I al acestui an, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 264 milioane lei, în creştere cu aproximativ 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO