Bănci și Asigurări

SocGen mentine recomandarea "buy" la Erste, dupa comentariile optimiste ale lui Treichl

SocGen mentine recomandarea "buy" la Erste, dupa comentariile optimiste ale lui Treichl

Andreas Treichl

10.12.2007, 17:06 16

Francezii au setat o tinta de pret de 69 de euro pentru o actiune Erste Bank pentru un orizont de 12 luni. Actiunile Erste Bank erau tranzactionate vinerea trecuta pe Bursa de la Viena la 51,39 euro/titlu, marcand o crestere cu 1,76%, pe fondul imbunatatirii sentimentului investitorilor.
La sfarsitul lui noiembrie, actiunile Erste, unul dintre jucatorii de top din Austria, dar si din regiunea Europei Centrale si de Est, coborasera la 44 de euro.
La sfarsitul lunii noiembrie, analistii de la UBS recomandau "vanzarea" titlurilor Erste Bank, diminuand in paralel tinta de pret cu sase euro, pana la 47 de euro pentru o actiune. Elvetienii notau ca performanta Erste ar putea fi afectata de dependenta rezultatelor sale de performanta filialei sale locale, BCR. Anterior, americanii de la Merrill Lynch trecusera de la recomandarea "buy" la "neutru" pentru Erste, aducand in discutie posibile influente negative din cauza mediului macroeconomic din Romania.
Andreas Treichl a aratat, in cadrul unei conferinte pentru investitori organizate saptamana trecuta la Paris de catre Societe Generale (actionarul majoritar al BRD, a doua banca de pe piata romaneasca), ca isi mentine estimarile de crestere, dar si ca ingrijorarile investitorilor privind situatia economiei romanesti sunt supradimensionate.
Austriecii au platit in urma cu doi ani 3,75 mld. euro pentru a prelua pachetul de control al BCR, cea mai mare banca din Romania. Dupa primele trei trimestre din 2007, BCR a contribuit cu 65,3 mil. euro la profitul net al grupului, care s-a ridicat la 271,9 mil. euro, peste asteptarile analistilor straini.
In toamna trecuta Erste a mai preluat un pachet de aproape 8% din actiunile BCR de la salariati. Atunci, peste 8.000 dintre angajatii BCR au ales sa isi schimbe actiunile pe titluri Erste, pe care vor avea dreptul sa le tranzactioneze incepand din 22 decembrie anul acesta. Erste se pregateste de altfel sa isi listeze actiunile si la Bursa de la Bucuresti.
Treichl a subliniat la Paris ca exista perspective importante de crestere pe piata romaneasca, in conditiile in care intermedierea financiara (ponderea creditului neguvernamental in produsul intern brut) se apropie de abia de 40%, fata de niveluri de 80% in Estonia sau Kazahstan. In tarile din zona euro, intermendierea financiara este de peste 100%.
In alta ordine de idei, seful Erste Bank considera ca investitorii nu analizeaza cu suficienta atentie diferentele dintre pietele in dezvoltare (emerging markets), care se confrunta cu probleme structurale, si pietele aflate in proces de convergenta din Europa Centrala si de Est, unde oportunitatile de crestere raman uriase.
El descrie sectorul bancar romanesc drept o oligarhie de banci private reputabile, majoritatea fiind controlate de grupuri financiare europene, care sunt reglementate de Banca Centrala Europeana. Totodata, Andreas Treichl a subliniat ca indatorarea sectorului privat are destul loc de crestere si vede potential de intarire pentru leu. El noteaza ca deficitul comercial ridicat este determinat in special de importurile de bunuri de capital (cu o pondere de 40% in prezent), ceea ce va alimenta o dinamica mai buna a exporturilor in viitor.
Analistii SocGen considera corecta perceptia lui Treichl, care apreciaza ca, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare, investitorii nu mai fac diferentiere intre diferitele banci. Pe de alta parte, seful Erste afirma ca in primavara am putea sa vedem o aglomerare de banci nevoite sa isi majoreze capitalurile, insa grupul vienez nu va face parte dintre acestea.
Erste isi va publica rezultatele financiare pentru anul 2007 pe 29 februarie, iar analistii SocGen considera ca acestea vor fi consi-derate pozitive daca austriecii vor reusi sa-si respecte promisiunile privind scaderea costurilor si o crestere a profitului cu 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO