Bănci și Asigurări

Sistemul bancar este ineficient, dar si usor de imbunatatit

30.06.2005, 18:50 26

Bancile din sistemul romånesc ar putea sa-si imbunatateasca sensibil raportul dintre costuri si cheltuieli, care sunt in prezent supradimensionate, arata un studiu al firmei de consultanta financiara Rolland Berger Romånia.

a??In prezent bancile romånesti au un raport costuri/venit de peste 70%, fata de un optim de aproximativ 45%. Noi consideram insa ca se pot realiza relativ facil economii, astfel incåt acest indicator sa coboare spre valoarea optimaa??, a declarat Codrut Pascu, managing director la Rolland Berger, in cadrul conferintei a??Retail Bankinga??, organizata de Finmedia.

Raportul cost/venit indica partea din venituri care este folosita pentru acoperirea cheltuielilor si in cazul bancilor eficiente este mai redus.

Pascu sustine ca reducerea raportului se poate obtine prin micsorarea cheltuielilor la nivel de back-office cu aproximativ 14%, prin reducerea personalului care este acum in exces.

a??Reducerea cheltuielilor din back-office cu 14% reprezinta, din punctul nostru de vedere, o medie pentru intreg sistemul. In unele cazuri, aceste economii pot fi mult mai insemnatea??, a subliniat Pascu

Pe de alta parte, sistemul de front-office (care asigura relatia cu clientul) ar putea genera venituri mai mari cu aproximativ 10%, prin realizarea unor vånzari mai mari.

a??Cresterea volumului se va realiza prin vånzarea mai multor produse catre acelasi client, intrucåt numarul acestora nu va mai creste semnificativa??, a apreciat Pascu. Totodata, cheltuielile din middle-office ar putea fi reduse cu aproximativ 6%.

Studiul arata de asemenea ca, in contextul adåncirii concurentei, bancile mici vor fi nevoite sa isi redefineasca strategia si sa aleaga intre modelul de banca universala, institutie de nisa sau specializata pe anumite produse.

In opinia consultantilor Roland Berger, la nivelul serviciilor universale vor rezista cel mult trei-cinci institutii bancare, care vor forma grupuri financiare. In prezent, primele cinci banci din sistem concentreaza peste 80% din piata.

Pozitionarea in segmentul de banca universala ofera avantajul unui segment profitabil, in care cota de piata este corelata cu veniturile, si oportunitatea de a transfera clientii catre toate entitatile din grup. In acelasi timp, dezvoltarea pe modelul de banca universala presupune costuri mai mari, in conditiile in care competitia este tot mai accentuata. Bancile specializate vor avea de efectuat cheltuieli mai mici pentru extinderea retelei, iar concentrarea pe un anumit segment le poate oferi o profitabilitate relativ buna pe termen lung. In acest caz insa creste si riscul, datorita specializarii domeniului de activitate.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romåne a Bancilor, considera de asemenea ca bancile vor fi nevoite sa isi restructureze operatiunile, in contextul intensificarii concurentei.

a??O restructurare a sistemului se va impune, si ma refer aici la faptul ca fiecare banca va trebui sa-si analizeze propriile operatiuni. Spre exemplu, in prezent back-office-ul este prea dezvoltat. Probabil vom folosi oamenii de aici in front-office. Se va ajunge insa la saturatie si acolo si va trebui sa vedem ce facem cu persoanele care nu isi mai gasesc loc in bancaa??, apreciaza Ghetea.

El spune ca sistemul de back-office a ajuns sa fie in prezent surpadimensionat datorita necesarului mare de resurse care era impus de sistemul de plati pe suport fizic si raportarile valutare multiple. Astfel, o data cu introducerea sistemului electronic de plati si relaxarea restrictiilor valutare, se va putea reduce si numarul de lucratori din back-office. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO