Bănci și Asigurări

Sezon de interventii la BNR

27.07.2004, 00:00 26

Euro a continuat sa se aprecieze la inceputul saptamanii, cursul calculat ieri de Banca Nationala fiind de 41.159 de lei, cu 3 unitati mai mult decat la cotatia de vineri.
Dolarul a inregistrat ieri o noua apreciere, de 94 de unitati, fiind evaluat ieri de banca centrala la 33.863 de lei.
Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 41.080/41.100 de lei/euro. In prima parte a sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de vanzare. Astfel, cotatiile au coborat treptat, pana la o minima de 41.030 de lei/euro. De la acest nivel jucatorii au inceput sa cumpere, cotatiile urcand din nou la 41.060 de lei/euro. In a doua parte a sedintei de tranzactionare euro s-a apreciat sensibil, pana la cotatii de 41.160 de lei. "Tranzactiile au decurs normal ieri. Cresterea cotatiilor din ultima parte a sedintei de tranzactionare a fost determinata de cumpararile de valuta ale BNR", a declarat un dealer. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 41.130/41.160 de lei/euro. Banca Nationala a intervenit pe piata si vineri, cumpararile de valuta fiind estimate de dealeri la 80 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul operatiunilor interbancare a ajuns in ultima zi a saptamanii trecute la 278 de milioane de euro. Cumpararile de valuta de la clienti au totalizat vineri 132 de milioane, depasind vanzarile bancilor carte acestia cu 52 de mlioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat a depasit vineri 411 milioane de euro. Banca centrala este nevoita sa intervina aproape zilnic pe piata pentru a absorbi excesul de valuta, care impinge cursul in jos. Media ultmiei saptamani indica un excedent zilnic de valuta din relatiile bancilor cu clientii de 31 de milioane de euro. La aceste sume se aduaga si intrarile prin casele de schimb, care nu sunt raportate.
Pe pietele internationale dolarul a inregistrat ieri o depreciere usoara, cursul urcand de la 1,2110 dolari/euro la deschiderea pietelor, pana la 1,2151 dolari/euro. Dolarul a inregistrat o apreciere substantiala comparativ cu euro pe parcursul saptamanii trecute, dupa discursul presedintelui Bancii Federale. Analistii considera ca actualul curs va fi mentinut pana la aparitia unor factori perturbatori.
Pe piata monetara dobanzile au crescut sensibil, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor obligatorii, care se traduce in cresterea nevoii de lichiditati a bancilor. Astfel, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 19,5% si 20% pe an. Banca Nationala a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de lichiditate de pe piata, incercand sa atraga 6.300 de miliarde de lei in depozite pe o luna. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 9.640 de miliarde de lei, la o dobanda de 20% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO