Bănci și Asigurări

Sergiu Manea, CEO al BCR: Dacă mă uit în corporate banking, în bilanţul de corporate banking al BCR, bilanţul nostru acolo, din 2019 încoace a crescut în fiecare an peste creşterea produsului intern brut nominal, nu a PIB real

Sergiu Manea, CEO al BCR: Dacă mă uit în corporate...

Autor: Claudia Medrega

16.03.2024, 10:21 231

BCR, a doua cea mai mare bancă din România după active, urmăreşte o creştere a finanţării companiilor peste avansul produsului intern brut (PIB) nominal, după cum reiese din declaraţiile lui Sergiu Manea, CEO al băncii.

El susţine că este absolut critic ca BCR să crească atât din punctul de vedere al numărului de relaţii de afaceri pe care le are, cât şi din punctul de vedere al adâncimii acelor relaţii.

“Pentru mine ritmul Ok de creştere mi se pare în continuare să putem să dezvoltăm afacerile noastre în termen de număr şi de volum peste creşterea produsului intern brut nominal. Nu în zona de retail, pentru că acolo importantă este sănătatea financiară a unui individ, a fiecărei gospodării. Dacă mă uit în corporate banking, în bilanţul de corporate banking al BCR, eu pot să spun că bilanţul nostru acolo, din 2019 încoace a crescut în fiecare an peste creşterea produsului intern brut nominal. Deci nu peste produsul intern brut real, ci peste produsul intern brut nominal. Şi nu a crescut numai din mărimea volumului la nivel de un credit, ci din creşterea relaţiilor de creditare. Practic, relaţiile noastre de creditare au crescut cu 25% aproape de atunci şi până acum, şi au crescut şi volumele noastre. Şi asta ne-a ajutat să creştem peste creşterea produsului intern brut nominal în fiecare an”, a explicat şeful BCR într-o întâlnire cu jurnaliştii la Poiana Braşov.

Vorbind despre intensitatea competiţiei, Sergiu Manea a susţinut că toate băncile, băncile din România “sunt extraordinar de interesate să crediteze şi prin asta să ajute economia României să crească.”

“Mă refer exclusiv la credite antreprenoriale, la angajatorii. În momentul de criză 2020 noi am spus <ţintim angajatorii, dacă firmele stau, vor fi locuri de muncă>. Şi nu ne-am despărţit de momentul acela. Ţintim companiile, ţintim angajatorii, indiferent că sunt angajatori mici, microcompanii sau angajatori mari pentru că aşa vom crea creştere şi vom face transfer de avere de la produsul intern brut la nivel individual astfel încât, mai departe, o gospodărie, un individ să-şi poată construi un viitor. Dacă mă uit la antreprenori şi producatori şi angajatori, da, vrem să reuşim prin dinamica creditării noastre să se întâmple ce am spus mai devreme”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO