Bănci și Asigurări

Senatorii tin in suspans privatizarea BCR

28.06.2006, 20:06 19

Senatorii din Comisia juridica au hotarat amanarea cu o saptamana a raportului la proiectul de lege privind masurile de finalizare a privatizarii BCR, pe motiv ca nu sunt de acord cu "mecanismele" acestei privatizari.
Dupa ce, saptamana trecuta, proiectul de lege a primit raport favorabil de la Comisiile de buget-finante si de privatizare ale Senatului, documentul a intrat in dezbaterea Comisiei juridice.
Intr-o prima etapa, reprezentantii opozitiei au contestat natura actului normativ, sustinand necesitatea unei distinctii clare intre ceea ce inseamna act normativ si contract de vanzare-cumparare. "Daca contractul face parte integranta din lege, atunci care este natura sa? Un contract de vanzare-cumparare care sa faca parte dintr-o lege este o fictiune juridica", a spus senatorul PSD Antonie Iorgovan.
In replica, presedintele ANAF Sebastian Bodu, prezent la dezbateri, a incercat sa-i convinga pe senatori invocand unele precedente in acest sens, de tipul privatizarii Petrom sau a Bancii Agricole. Bodu a fost unul dintre membrii Comisiei de privatizare a BCR.
Reactiile senatorilor din Comisia juridica la proiectul legii privind privatizarea BCR au fost determinate si de faptul ca nu le-a fost prezentat contractul de vanzare-cumparare, cu toate ca Sebastian Bodu sustine ca acesta este publicat pe site-ul AVAS inca de la sfarsitul anului trecut.
"Noi aprobam un cadru general. In acest contract, pe care nu l-am vazut, se face trimitere la un contract de confidentialitate pe care nu
l-a vazut nimeni. Noi aprobam un contract care este, de fapt, confidential si care nu exista", a mai spus Iorgovan.
Reprezentantii opozitiei au tinut insa sa precizeze ca nu sunt impotriva privatizarii si ca nu contesta oprtunitatea acestui proces, ci doar a "mecanismelor" de realizare a acesteia.
La finalul a doua ore de dezbateri pe acest proiect, dupa ce senatorii puterii au ramas in inferioritate numerica la Comisia juridica, presedintele Peter Eckstein (UDMR) a supus la vot suspendarea dezbaterilor pentru o saptamana, timp in care senatorii se vor putea informa asupra prevederilor din contractul de privatizare al bancii.
"Nu inteleg de ce senatorii critica varianta propusa de Guvern. Pretul este extraordinar, am negociat la sange absolut totul. Nu exista niciun motiv de critica, decat, eventual, politic", a declarat Sebastian Bodu. Pentru finalizarea privatizarii BCR este nevoie de o lege data de Parlament care sa aprobe preluarea. Erste a castigat licitatia de achizitie a pachetului majoritar de actiuni a celei mai mari banci din Romania, urmand sa plateasca 3,75 mld. euro pentru a prelua 62% din capital.
Finalizarea privatizarii este intarziata, intrucat nu s-au obtinut toate avizele. Contractul de privatizare a fost semnat in decembrie, iar ultima varianta pentru finalizarea tranzactiei indica luna septembrie. Austriecii nu vor plati banii pana cand nu sunt indeplinite toate conditiile, printre care clarificarea situatiei BCR-Bancorex si aprobarea unei legi pe aceasta tema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO