Bănci și Asigurări

Şeful Garanti: Transformarea din sucursală în bancă locală ne-a adus pierderile din 2010

Şeful Garanti: Transformarea din sucursală în bancă locală ne-a adus pierderile din 2010

Autor: Razvan Voican

19.09.2011, 00:00 1029

În mai puţin de un an de la începerea activităţii ca bancă locală, Garanti Bank a înregistrat profit conform standardelor internaţionale de raportare în linie cu strategia pe termen mediu şi lung, afirmă Murat Atay, directorul general al băncii.

Garanti a încheiat 2010 cu o pierdere de peste 30 de milioane de euro, în contextul în care în luna mai a anului trecut s-a transformat dintr-o sucursală a unei bănci străine (Garantibank International) într-o bancă locală - Garanti Bank S.A.

"Această schimbare, unică pe piaţa bancară din România, a avut un impact semnificativ asupra tuturor operaţiunilor băncii. Cea mai mare parte a pierderii evidenţiate în situaţiile financiare ale anului 2010 a fost determinată de costurile inerente ale unei astfel de transformări: fondul comercial (goodwill) aferent tranzacţiei, recunoaşterea întregului risc de credit aferent portofoliului (risc ce anterior fusese înregistrat de banca-mamă), precum şi alte costuri operaţionale", explică şeful băncii turce.

El spune că este vorba despre costuri nerecurente, asociate transferului, care au fost prevăzute, bugetate şi asumate de acţionari în conformitate cu strategia băncii.

"În consecinţă, majorările de capital efectuate în decursul anului 2010 au fost calibrate corespunzător." Pe parcursul anului trecut turcii au adus la capitalul băncii locale aproape 200 mil. euro prin trei operaţiuni de majorare: două prin aport de numerar al noului acţionar principal Dogus GE Olanda, şi o a treia prin conversia în acţiuni a unui împrumut subordonat de 25 mil. euro.

Astfel, capitalul social al Garanti Bank România a ajuns la 869 de milioane de lei (aproape 207 mil. euro).

Atay explică volumul considerabil al pierderilor pe 2010 şi prin investiţiile în infrastructura băncii. Garanti a deschis 14 agentii, fiind unul dintre cei mai curajoşi jucători din acest punct de vedere şi ajungând astfel la acoperire naţională.De asemenea, a extins reţelele de bancomate şi POS-uri şi a continuat dezvoltarea infrastructurii IT.

"Investiţiile realizate au început deja să îşi arate roadele", susţine şeful Garanti.

La jumătatea acestui an banca a urcat pe locul 13 în clasamentul activelor, cu o cotă de piaţă de 1,9%, triplă faţă de nivelul din 2008.

Mişcarea turcilor de la statutul de sucursală deschisă în 1998 la cel de bancă locală a venit în contextul strategiei de a construi o bancă universală solidă.

Garanti România este acum deţinută formal de un vehicul înregistrat în Olanda - G. Netherlands, care la rândul său este deţinut indirect de Turkiye Garanti Bankasi, una dintre cele mai puternice bănci din Turcia.

Transformarea în bancă locală nu este însă obligatorie pentru construirea unei bănci universale de talie relevantă, olandezii de la ING atingând acest obiectiv deşi au rămas la statutul de sucursală.

În schimb, americanii de la Citi au trecut de la regimul de bancă locală la cel de sucursală a Citibank Ireland, fără ca această mişcare să afecteze planurile de creştere pe zona persoanelor fizice, ba dimpotrivă.

În condiţiile în care economia turcă înregistrează în continuare o creştere solidă - net superioară altor ţări din regiune -, şi băncile turce o duc bine, putând susţine investiţii externe. Pe de altă parte, piaţa bancară turcă este atractivă pentru investitori străini, gigantul rus Sberbank anunţându-şi intenţia de a face o achiziţie, în timp ce unele bănci vest-europene bat în retragere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO