Bănci și Asigurări

Seful Allianz: Asiguratorii vor pierde cel putin cat in 2007

25.09.2008, 20:11 21

Piata asigurarilor va inregistra anul acesta o pierdere neta cel putin la nivelul celei din 2007, de aproape 76 de milioane de euro, estimeaza Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de pe piata.

"Dupa ce s-a intamplat anul acesta in piata, pierderea ar trebui sa fie cel putin la acelasi nivel ca anul trecut. Cauza este vesnica nebunie legata de politele RCA, unde asiguratorii merg la jumatate de pret fata de nivelul normal, pentru ca si vecinul face la fel", spune Constantinescu, unul dintre cei mai puternici manageri din asigurari.
Spre deosebire de alti ani, in 2008 piata asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) a avut o crestere redusa, in principal din cauza preturilor mici practicate de multe companii pentru a castiga cota de piata. Politele RCA, alaturi de cele Casco, le aduc cele mai multe pierderi asiguratorilor, din cauza frecventei mari a accidentelor auto si a tarifelor stabilite de majoritatea companiilor doar in functie de concurenta, fara a tine cont de riscuri.
"Principala mea dezamagire a fost anul acesta faptul ca managerii de companii sunt constienti ca pierd bani, s-a discutat la nivelul pietei care sunt directiile in care trebuie sa mergem pentru a reveni la normalitate, dar nimeni nu le-a urmat. La inceputul anului am simtit clar in piata presiunea actionarilor pe profit, dar in ultimele luni n-am mai auzit nimic despre acest lucru."
Seful Allianz-Tiriac a fost foarte aproape de realitate cu estimarile referitoare la rezultatul pietei asigurarilor si la inceputul acestui an, cand datele oficiale pentru anul trecut inca nu erau disponibile. El a prevazut o pierdere neta de pana la 80 de milioane de euro pentru 2007, lucru care a fost confirmat ulterior de datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit carora pierderea a fost de circa 76 de milioane de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO