Bănci și Asigurări

Sectorul financiar din România a atras în 2022 un flux net de investiţii străine directe de doar 1,6 mld. euro, la jumătate faţă de 2021. Dividendele au depăşit 1 mld. euro. Profitul reinvestit în sectorul financiar: peste 1,2 mld. euro

Sectorul financiar din România a atras în 2022 un flux...

Autor: Claudia Medrega

07.10.2023, 12:57 206

♦ Fluxul ISD în sectorul intermedieri financiare şi asigurări a înregistrat o diminuare de 47,4%, cauzată, în principal, de eliminarea restricţiilor legate de distribuţia de dividende, impusă la începutul pandemiei de BNR, în scopul asigurării resurselor de capital esenţiale în gestionarea efectelor pandemiei asupra bilanţurilor acestor instituţii, potrivit Băncii Naţionale ♦ În ceea ce priveşte soldul ISD din bănci şi asigurări, acesta a urcat totuşi în 2022 la 14,3 mld. euro, marcând maximul din ultimii 15 ani.

Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în bănci şi asigurări a coborât în anul 2022 la doar 1,6 mld. euro, de la peste 3 mld. euro în 2021, înjumă­tăţirea venind pe fondul eliminării restric­ţiilor legate de distribuirea de dividende, conform datelor Băncii Naţionale.

„Fluxul ISD în sectorul intermedieri financiare şi asigurări a înregistrat o diminuare de 47,4%, cauzată, în principal, de eliminarea restricţiilor legate de distribuţia de dividende, impusă la începutul pandemiei de autoritatea de supraveghere a instituţiilor de credit şi a celor financiare nebancare, în scopul asigurării resurselor de capital esenţiale în gestionarea efectelor pandemiei asupra bilanţurilor acestor instituţii“, scrie BNR în Raportul anual privind investiţiile străine directe în România în anul 2022.

Dividendele au depăşit 1 mld. euro în 2022, conform datelor băncii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO