Bănci și Asigurări

Se mai primesc cereri pentru credite BIRD

30.08.2000, 00:00 21



Banca Romaneasca mai primeste pana maine cereri de acordare de credite prin proiectul de dezvoltare industriala, acordat Romaniei de catre Banca de Investitii pentru Reconstructie si Dezvoltare, prin acest proiect fiind acordate imprumuturi pe termen scurt pentru realizarea productiei de export.

Caracteristic acestui program este faptul ca se pot refinanta cheltuieli efectuate cu cel mult 6 luni inainte de data solicitarii creditului si ca nu se impune localizarea furnizorului intr-o anumita zona geografica.

In concordanta cu termenii acordului de finantare si cu segmentul de clienti caruia i se adreseaza, a fost stabilita valoarea maxima a unui proiect la 500.000 dolari. Termenele de rambursare ale acestor credite sunt de cel mult 6 ani, cu o posibila perioada de gratie de pana la 1 an.

Dobanda este variabila si are la baza dobanda LIBOR la 6 luni la dolar, comunicata de catre BIRD, astfel incat, in prezent, costul mediu al creditului se situeaza la nivelul de 12% p.a..

Pana in martie anul curent au fost acordate doua imprumuturi, ambele pentru investitii in contructia si dotarea spatiilor pentru desfasurarea activitatii (total 600.000 dolari), iar de atunci:au mai fost analizate cel putin patru proiecte in suma totala de 1,1 milioane dolari.

Principalele motive ale neselectionarii unor proiecte au fost: documentatie prezentata in alta forma decat cea agreata de BIRD, imposibilitatea constituirii garantiilor la nivelul corespunzator, includerea in finantare a achizitionarii unor utilaje la mana a doua.

Coordonatorul pe Romania al acestui proiect este Eximbank, care anul trecut a selectionat si alte banci care activeaza pe piata romaneasca pentru a intermedia aceste finantari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO