Bănci și Asigurări

Sara Merkur: suntem in grafic

13.08.2003, 00:00 12



Incasarile din prime de asigurare au adus companiei Sara Merkur, in prima jumatate a anului, venituri de 46,2 miliarde lei, cu 11,8%, respectiv cu 4,6 miliarde de lei mai mult decat in perioada similara a anului 2002.



Cresterea nu acopera insa rata inflatiei, de 14%, si nici deprecierea leului fata de euro, de peste 16%.



"Rezultatele din prima parte a anului se inscriu in cifrele proiectate de conducerea companiei pentru aceasta perioada", a declarat agentiei Mediafax Sorina Niculescu, directorul general adjunct al companiei.



In intervalul mentionat, Sara Merkur a raportat venituri din primele brute de asigurare in suma de 47,4 miliarde de lei, fata de 41,9 miliarde de lei la sfarsitul lunii iunie 2002. #leadend#



Potrivit lui Niculescu, programele de asigurari de viata ale companiei, inclusiv cele de sanatate, continua sa detina cea mai mare pondere in totalul incasarilor.



"Printre acestea s-a remarcat si in primul semestru al acestui an asigurarea mixta de viata cu acumulare de capital Profit, urmata de produsul destinat asigurarii partenerilor de viata sau de afaceri, Duet, de politele Crescendo si Avantaj", a mentionat reprezentantul Sara Merkur.



Conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Sara Merkur a raportat, la nivelul anului 2002, incasari din prime de asigurare in valoare de 84,4 miliarde de lei, in timp ce profitul net s-a ridicat la peste un miliard de lei.



"Pentru acest an, conducerea companiei isi propune o crestere cu aproximativ de 20% a primelor fata de nivelul inregistrat in 2002. In privinta noutatilor, Sara Merkur va lansa in a doua parte a anului un nou tip de polita, care se va adauga celorlalte 18 produse ale companiei", a spus Niculescu.



Referitor la implementarea calculului gradului de solvabilitate al companiilor din domeniu, Niculescu apreciaza masura CSA ca fiind una binevenita in directia asigurarii unui plus de transparenta pentru actualii si potentialii clienti.



"Evolutia sectorului financiar din Romania ultimilor ani demonstreaza ca problemele unor institutii financiare pot genera la nivelul populatiei o neincredere crescanda in asemenea organizatii, iar instrumentul cel mai convingator pentru contracararea acesteia il reprezinta furnizarea de informatii pertinente cu privire la situatia financiara a jucatorilor din piata", a mai spus Niculescu.



La sfarsitul anului trecut, CSA a calculat pentru Sara Merkur un grad de solvabilitate de 2,43 in cazul asigurarilor de viata si de 8,58 pentru cele generale.



Potrivit normelor CSA, un grad de solvabilitate peste 2 arata ca societatea respectiva este in afara oricarui risc de insolvabilitate.



In prezent, fondurile atrase de companie sunt plasate in titluri de stat (44%), depozite bancare (39%), proiecte imobiliare (12%) si titluri cu venit fix (de tip REPO) - 4%.



In 2002, incasarile din asigurari de viata pe total piata au atins valoarea de 4.145,14 miliarde lei (118,7 milioane euro), comparativ cu 2.114,7 miliarde lei (81,25 milioane euro).



Infiintata in 1995, Sara Merkur are un capital social de 36 miliarde de lei, ultima majorare a capitalului, cu 18 miliarde de lei, avand loc in cursul lunii martie a acestui an. Principalii sai actionari sunt Merkur Versicherung AG din Austria (94,3%) si Merkur Zavarovalnica din Slovenia (5%).



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO