Bănci și Asigurări

Ruşii de la Sberbank sunt interesaţi de băncile româneşti. Banca Transilvania, CEC şi Volksbank România, posibile ţinte - Raiffeisen

Ruşii de la Sberbank sunt interesaţi de băncile româneşti. Banca Transilvania, CEC şi Volksbank România, posibile ţinte - Raiffeisen

Preşedintele rus Dmitri Medvedev încercând un nou bancomat al Sberbank (Foto: AFP)

Autor: Marius Oncu

08.11.2011, 16:48 1992

Sberbank, ce mai mare bancă din Rusia, a manifestat un interes explicit pentru pieţe precum Polonia, România sau Turcia, potrivit unui raport al grupului Raiffeisen, în timp ce pe piaţa locală Raiffeisen vede Banca Transilvania, CEC şi Volksbank România ca posibile ţinte pentru fuziuni şi achiziţii.

Banca de stat Sberbank, care a preluat în acest an operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale grupului austriac Volksbank, fără subsidiara din România, ar putea deveni pe termen lung un competitor puternic pentru băncile active în prezent în regiune, se arată în raportul Sectorul Bancar din Europa Centrală şi de Est 2011. Sberbank va căuta, probabil, noi ţinte de achiziţii în afara ţărilor unde are deja operaţiuni.

"Banca a arătat un interes explicit pentru pieţe precum Polonia, România sau Turcia. Totuşi, considerăm că Sberbnk îşi va creşte prezenţa foarte treptat în următorii ani, din cauza bazei limitate de depozite în euro şi a dimensiunii reduse a reţelei Volksbank International", potrivit analiştilor Raiffeisen.

În România, chiar dacă nu a existat deloc activitate în sectorul fuziunilor şi achiziţiilor anul trecut şi în prima jumătate a acestui an, o intensificare în acest domeniu este probabilă în viitor. România pare bancarizată excesiv din perspectiva numărului de bănci şi a infrastructurii bancare.

"Unele bănci mai mici, controlate de investitori locali vor înregistra, probabil, pierderi în acest an şi ar putea deveni ţinte de preluare sau candidate la o recapitalizare de către stat într-o primă fază", se arată în raport.

Pe termen mediu şi lung, Raiffeisen consideră că posbilele ţinte de fuziuni şi achiziţii din România sunt Banca Transilvania, CEC şi Volksbank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO