Bănci și Asigurări

Rozalia Pal, economist-şef Garanti Bank: Sunt multe blocaje atât pe sectorul creditării pentru companii, cât şi pentru creditarea persoanelor fizice

Rozalia Pal, economist-şef Garanti Bank: Sunt multe...

Autor: Bianca Dorobanţu

18.10.2016, 14:45 778

Cea mai mare problemă pentru România o reprezintă faptul că sectorul privat nu este creditat, a spus Rozalia Pal, economist-şef Garanti Bank în cadrul Conferinţei Risc de Ţară 2016.

„Avem cea mai mare creştere din zona euro, dar nu se creditează sectorul privat pentru a investi. (...) În ce priveşte gradul de îndatorare actual, dacă ne uităm la IMM-uri (companii mici şi mijlocii, n. red) suntem la un nivel nesustenabil şi nu mai putem da mai mult credit, nu poate veni cerea nici din parta companiilor.  Bilanţul este ridicat pe partea de îndatorare încât nu mai este loc”.

Din punct de vedere al dobânzilor, în România există o convergenţă, iar acestea sunt competitive, a mai spus Rozalia Pal. „Avem dobânzi competitive şi pentru produsele în lei, daca ne uitam la dobânzile pentru clienţi, la creditele pentru locuinţe şi companii aproape că nu exista diferenţă”

„Din toate categoriile de credite, creditele pentru locuinţe şi-au revenit la nivelul crizei. Sunt multe blocaje, atât pe sectorul creditării pentru companii, cât şi pentru creditarea persoanelor fizice”.

Economistul-şef al Garanti Bank a mai subliniat faptul că dobânzile vor rămâne aproape de nivelul actual şi în anul următor.

„Putem să ne asteptam la dobânzi mici în viitor, în 2017 dobânzile vor ramane aproape de nivelul actual, nu ne asteptăm la creşteri din partea băncilor centrale, se va prelungi politica monetară relaxată din zona euro”.

În ce priveşte creditarea în lei, Rozalia Pal spune că aceasta şi-a revenit, însă numai în valori absolute.

„Mesajul în momentul de faţă este unul pozitiv, avem dobânzi mici, se poate credita în monenda locală, se pot face investiţii”, a mai adăugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO