Bănci și Asigurări

Romexterra si-a bugetat un profit brut de 8 mil. euro

12.04.2007, 20:30 6

Romexterra si-a bugetat pentru anul acesta cresterea cu aproape 13% a profitului brut, pana la 27,6 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 8 milioane de euro).
Activele bancii ar trebui sa urce cu aproape 65%, pana la putin peste 2 miliarde de lei (aproximativ 600 de milioane de euro). Profitul net ar trebui sa inregistreze o crestere marginala, cu 5%, pana la 23,2 milioane de lei.
Actionarii Romexterra sunt chemati sa aprobe planul de afaceri precum si bugetul de venituri si cheltuieli la inceputul saptamanii viitoare.
Potrivit planului de afaceri, in 2007 banca se va "focaliza pe segmentul clientilor companii si IMM-uri" (intreprinderi mici si mijlocii), propunandu-si sa devina un lider pe aceasta piata. Portofoliul de clienti din aceste categorii ar trebui sa creasca anul acesta cu 90%. In opinia conducerii bancii, concentrarea pe acest segment de clientela ar trebui sa sustina dezvoltarea afacerilor mai repede decat media pietei, astfel incat cota de piata (pe active) sa urce de la 0,8% in decembrie trecut la 2% in 2010.
Totusi, Romexterra se bazeaza si pe o dublare a soldului creditelor de consum si de investitii acordate clientilor individuali.
Totodata, este prevazuta emiterea a 37.000 de carduri de credit si de debit (cu sau fara overdraft), si a inca 200.000 de carduri de tip "afinitate" (fiind emise in colaborare cu parteneri, conducerea bancii noteaza ca activitatea va depinde si de implicarea acestora).
Pentru 2007 este prevazuta cresterea retelei pana la 96 de unitati teritoriale fata de 60 in decembrie, iar in paralel vor fi instalate inca 150 de bancomate (ATM), pe langa cele 176 existente.
Banca va demara si activitatea de acceptare a cardurilor la comercianti, urmand sa fie semnate contracte cu 30-50 de parteneri.
Anul acesta va fi marcat de integrarea Romexterra in structura grupului Bayern LB, dupa ce a fost preluata in vara trecuta de banca maghiara MKB, o subsidiara a acestuia.
Banca si-a bugetat pentru 2007 investitii de aproape 40 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro), banii urmand sa mearga in sustinerea proiectelor IT si a infrastructurii informatice, dar si in echipamente de acceptare de carduri.
In aceste conditii, indicatorul cost/venituri se va deteriora, urcand la 73%, fata de 67% in anul 2006.
Pentru sustinerea investitiilor, Romexterra a programat o majorare de capital social cu 16,5 milioane de lei (5 mil. euro) in luna mai, dar si contractarea unui credit subordonat de la banca-mama de 6,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO