Bănci și Asigurări

Ritmul creditării private a frânat sub 5%, în timp ce lichiditatea bălteşte pe piaţa interbancară, excedentul urcând în octombrie la un record de peste 36 mld. lei, medie zilnică. ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,3%, dar rămâne peste IRCC. De ce băncile ţin în continuare banii la BNR la dobândă de 6% şi nu creditează economia?

Ritmul creditării private a frânat sub 5%, în timp ce...

Autor: Claudia Medrega

18.11.2023, 11:30 173

Instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% oferită de BNR băncilor la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7%, în condiţiile excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar  BNR a rămas în primele 10 luni din 2023 debitor net în raport cu băncile comerciale Creditarea privată a continuat să încetinească, ritmul anual de creştere coborând la doar 4,5% în septembrie, cercul strângându-se tot mai mult în contextul dobânzilor mari, care temperează apetitul pentru împrumuturi, alături de alţi factori.

Piaţa interbancară avea în luna octombrie un excedent de lichiditate substanţial, de peste 36 mld. lei, medie zilnică, marcând un record al ultimului deceniu. Astfel, piaţa interbancară a rămas pe surplus în primele 10 luni din acest an, de circa 26,6 mld. lei, medie zilnică, aşa cum a şi închis anul 2022. Încă de la finalul primului semestru din 2023 excedentul de lichiditate trecuse de 25 mld. lei, medie zilnică.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în luna octombrie de 36,5 mld. lei, medie zilnică, cel mai ridicat nivel de după anul 2012.

Dacă în primele nouă luni din acest an nu a fost nicio operaţiune repo, în octombrie figurează o sumă modică, de 0,2 mil. lei medie zilnică. De asemenea, în contul împrumuturilor de urgenţă ale băncilor la facilitatea de credit Lombard figurează în iunie o sumă foarte mică, de 5,1 mil. lei medie zilnică, şi în octombrie apar împrumuturi Lombard de doar 0,1 mil. lei medie zilnică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO