Bănci și Asigurări

Rezervele valutare la BNR au crescut în iulie cu 2,17 mld. euro, la un nivel record de 39 mld. euro, impulsionate de alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor cu 3,5 mld. euro din emisiunile de euroobligaţiuni

Rezervele valutare la BNR au crescut în iulie cu 2,17...

Autor: Cristina Bellu

02.08.2021, 13:48 141

Rezervele valutare la BNR au crescut în luna iulie cu 2,17 miliarde euro, la un nivel record de 39 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat şi 3,5 miliarde euro rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor.

În total, în iulie, în rezerva Băncii Naţionale au intrat 3,87 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 3,5 mld.euro şi altele, arată datele transmise luni de BNR.

În paralel, au ieşit din rezerve 1,7 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăti de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.122 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2021 au fost de 44,13 mld. euro, faţă de 41,75 mld. euro la 30 iunie 2021.

Plăţile scadente în luna august 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 211 milioane euro.

“Programele lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei, inclusiv Next Generation, vor contribui la continuarea tendinţei de majorare a rezervelor internaţionale şi la diminuarea presiunilor din perspectiva finanţării statului în trimestrele următoare”, spune într-o analiză Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO