Bănci și Asigurări

Rezerva BNR scade cu 266 milioane de euro

Rezerva BNR scade cu 266 milioane de euro
01.02.2010, 23:06 23

Rezerva valutara a BNR a coborat in ianuarie cu 266 mil. euro,ajungand la 28 mld. euro, aceasta fiind a doua luna consecutiva descadere.

Daca in decembrie scaderea s-a datorat si reducerii rezervelorminime obligatorii in valuta pe care bancile trebuie sa leconstituie, contractia din ianuarie este mai greu de explicat.Cumulat, in decembrie si ianuarie rezerva valutara a BNR a scazutcu 700 de milioane de euro.

BNR a consemnat in ianuarie iesiri de valuta din vistierie de2,28 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minimeale bancilor si plati de rate si dobanzi in contul datoriei publiceexterne. Potrivit datelor anterioare prezentate de BNR, platile incontul datoriei publice programate pentru ianuarie erau de 107milioane de euro.

"Este ciudata scaderea rezervei, pentru ca dolarul si lira s-auintarit in fata euro, iar asta ar fi trebui sa conduca la crestereavalorii plasamentelor in aceste valute, cand sunt raportate ineuro. Ar fi putut insa sa apara o diminuare a valorii plasamentelorin obligatiuni. Nu am vazut BNR sa vanda valuta pe piatainterbancara", comenteaza un dealer. Pe partea de intrari de valutala rezerva, BNR consemneaza din nou sursele standard - modificarearezervelor minime ale bancilor, alimentarea conturilor MinisteruluiFinantelor, incasari in contul Comisiei Europene si venituri dinadministrarea rezervelor internationale.

Daca in toamna trecuta dealerii au suspectat BNR ca a intervenitfrecvent pe piata pentru a tempera presiunile de depreciere aleului, in ianuarie sentimentul jucatorilor straini fata deeconomia romaneasca s-a imbunatatit, iar cursul a intrat pe otendinta de scadere. BNR a semnalat chiar ca nu este confortabilacu o apreciere prea rapida a leului, alimentand piata culichiditati pentru a determina scaderea dobanzilor. Astfel, esteimprobabil ca BNR sa mai fi vandut valuta, considera dealerii.

BNR mai are in rezerva si 103,7 tone de aur, valoarea acestuiafiind la sfarsitul lui ianuarie de 2,58 mld. euro. Astfel,rezervele internationale ale Romaniei (valuta plus aur) totalizau30,6 mld. euro in ianuarie, cu 200 mil. euro mai putin decat lasfarsitul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO