Bănci și Asigurări

Revenirea speculatorilor pe pietele emergente impinge euro la 3,1650 lei

09.08.2007, 17:35 13

Euro a pierdut teren usor la Bucuresti, intr-o sedinta destul de agitata, cu volume de tranzactionare importante.
Cotatiile au inceput sa coboare pe piata locala inca de la primele ore, dupa ce marti seara cumpararile de valuta efectuate de jucatorii speculatori pe pietele straine (off-shore) dusesera euro peste 3,1820 lei.
La Bucuresti, euro era cotat la deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri la 3,1760/3,1790 lei.
In primele ore ale sedintei cotatiile au coborat la 3,1730/3,1750 lei pentru un euro, nivel la care cererea si oferta de valuta s-au echilibrat, insa pe fondul tranzactionarii unor volume importante. In a doua parte a sedintei de tranzactionare un val de vanzari de valuta au impins cotatiile la 3,1650 lei pentru un euro, nivel la care piata s-a echilibrat din nou.
"S-au tranzactionat volume importante, ordinele provenind in special de la clientii nerezidenti", a comentat un dealer. Bancile locale se straduiesc acum sa faca fata ordinelor importante de tranzactionare ale clientilor nerezidenti. Si ieri speculatorii straini au tranzactionat ordine importante, depasind 10 milioane de euro.
Cresterea lichiditatii pe piata este reflectata si de statisticile BNR, care arata ca in iulie volumul mediu zilnic al operatiunilor interbancare a fost de 544 de milioane de euro. Tranzactiile cu clientii au depasit in medie un miliard de euro, zilnic.
Leul a revenit ieri pe fondul unui sentiment regional pozitiv, majoritatea monedelor de pe pietele emergente vecine castigand teren in fata euro.
Investitorii si-au redeschis pozitiile pe activele mai riscante dupa ce Banca Centrala a Statelor Unite a mentinut dobanda la dolar la 5,25% pe an.
Pe piata monetara dobanzile s-au mentinut la niveluri de 4%-5% pe an, pe fondul unui exces usor de lei. BNR a anuntat ieri o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit pe trei luni in valoare de un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO