Bănci și Asigurări

Restantele populatiei la creditele mici urca spre 120 de milioane de euro

27.06.2007, 15:25 14

Clientii individuali acumulau restante la rambursarea creditelor de valoare mica de aproape 380 mil. lei (119 mil. euro).
Incepand din luna aprilie, BNR preia datele privind restantele clientilor persoane fizice la creditele cu valori mai mici de 20.000 de lei (circa 6.200 de euro) de la Biroul de Credit. Astfel, datele nu mai sunt perfect comparabile cu cele precedente.
In martie, BNR contabilizase restante ale populatiei de peste 325 mil. lei. Comparativ cu acel sold, nivelul indicat de Biroul de Credit este cu 16% mai mare.
Desi suma totala a restantelor este mai mare, Biroul de Credit contabilizeaza mai putini restantieri, cu mai putine restante. Astfel, datele din aprilie indica 240.013 restantieri, cu 61.000 de persoane mai putin decate numarase BNR in luna martie.
De asemenea, numarul restantelor raportate la Biroul de Credit este de 294.831, fata de peste 374.000, cate numarase BNR in luna precedenta.
In ceea ce priveste structura pe monede a restantelor, Biroul de Credit "vede" o imagine similara cu cea descrisa de BNR: cea mai mare partea a ratelor neachitate la timp provin de la creditele in lei, urmate la mare distanta de cele in euro.
In aprilie, restantele la creditele in lei erau de 327 mil. lei (echivalentul a 98 mil. euro), cu 15% mai mari decat suma indicata de BNR pentru luna martie. La creditele in euro Biroul de Credit a contabilizat in aprilie restante de echivalentul a 50,4 mil. lei
(15,1 mil. euro), fata de 38 mil. lei, cat raportase banca centrala pentru luna martie. Doar la creditele in dolari restantele sunt mai mici, totalizand echivalentul a 2,2 mil. lei, fata de 3,2 mil. lei, in martie.
La sistemul Biroului de Credit participa 23 de banci comerciale, sase societati de credit de consum, o societate de leasing si una de asigurari. In cadrul raportarilor la Biroul de Credit, suma restanta reprezinta valoarea datoriei restante (principal, dobanda si dobanda penalizatoare) aferenta creditului respectiv, exprimata in valuta creditului.
In urma modificarii Regulamentului 4/2004 al BNR, bancile comerciale raporteaza de la 1 mai 2007 datele privind restantele mai vechi de 30 de zile ale persoanelor fizice doar la Biroul de Credit, fara a mai transmite aceste informatii si la Centrala Riscurilor Bancare, organismul specializat al BNR.
Pe zona de informatii negative (restante inregistrate la plata creditelor, declaratii cu inadvertente ale clientilor si condamnari definitive ale persoanelor pentru infractiuni savarsite in relatia cu o banca) Biroul de Credit acopera peste 97% din piata de retail banking.
Incepand din anul 2005, Biroul de Credit gestioneaza si informatii pozitive, privind toate creditele contractate de un client, chiar daca nu au aparut probleme la rambursare. Odata cu modificarea regulamentului de creditare, BNR le-a cerut bancilor comerciale sa furnizeze si informatii pozitive, pentru a avea o imagine mai buna asupra clientilor lor. Directorul general al Biroului a aratat recent ca se asteapta ca pana la sfarsitul lunii viitoare sa ajunga la o acoperire de peste 50% pe piata de retail si pe zona de informatii pozitive, dupa ce tot mai multe banci s-au aratat interesate sa treaca la faza a II a.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO