Bănci și Asigurări

Restantele populatiei la creditele mici, aproape de 100 mil. euro

Restantele populatiei la creditele mici, aproape de 100 mil. euro

Click pentru imaginea marita

28.05.2007, 14:20 13

Restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor de mica valoare (pana la 6.000 de euro) au urcat la 325,6 milioane de lei (echivalentul a 97 de milioane de euro) la sfarsitul lui martie, dupa sase luni de crestere neintrerupta.
Pe parcursul lui 2006 evolutia restantelor inregistrase periodic corectii, insa acestea nu au mai aparut in ultimele luni. Evolutia a avut loc chiar pe fondul unei atenuari a ritmului de crestere a creditelor contractate de populatie inregistrata iarna trecuta.
Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lui martie peste 301.000 de persoane inregistrau restante la credite de mica valoare (sub 20.000 de lei). De altfel, numarul restantelor a inregistrat o crestere semnificativa, cu 5%, dupa ce scazuse in februarie.
Soldul restantelor a crescut numai in martie cu aproape 4%. Dupa aceasta expansiune, rimtul anual de crestere a ajuns la 85%, de la 74% in luna precedenta. Cresterea sensibila este influentata de baza de comparatie: in martie anul trecut, soldul restantelor a inregistrat o scadere semnificativa fata de februarie.
BNR nu publica date separate privind soldul creditelor de mica valoare. Comparativ cu totalul imprumuturilor pentru consum contractate de populatie, restantele raportate sunt inca la un nivel confortabil, reprezentand mai putin de 1%. Ponderea lor a crescut insa usor fata de lunile precedente.
Potrivit datelor bancii centrale, peste 375.000 de conturi de credit inregistrau probleme la sfarsitul lui martie, cu circa 18.000 mai multe decat in luna februarie.
Numarul conturilor cu restante a crescut astfel ceva mai repede decat cel al restantierilor (in martie numarul lor a urcat cu 14.704 persoane), indicand astfel ca o parte dintre clienti au contractat mai multe credite, pe care nu au reusit sa le mai ramburseze.
Desi veniturile populatiei mentin un ritm de crestere apreciabil, tot mai multi clienti au probleme cu supraindatorarea. De altfel, BNR le-a cerut bancilor sa tina cont in elaborarea normelor proprii de creditare pentru persoanele fizice atat de celelalte obligatii de plata, cat si evidentierea unor cheltuieli minimale, care trebuie deduse din venit pentru a stabili capacitatea de indatorare.
Cea mai mare parte a restantelor provine de la creditele in lei: acestea totalizeaza 284 de milioane de lei (aproape 85 de milioane de euro), respectiv cu 11 milioane de lei sau 4% mai mult decat in februarie. Comparativ cu martie anul trecut, cresterea este cu 84%.
La creditele mici in euro restantele au crescut de asemenea cu 3,5%, pana la aproape 38 de milioane de lei (11,3 milioane de euro). Numai restantele aparute la creditele in dolari au continuat sa scada, ajungand la echivalentul a 3,2 milioane de lei.
Pe de alta parte, dolarul a fost uitat de clienti la contractarea de credite, iar soldul acestora se afla de asemenea pe un trend descendent.
Din punctul de vedere al vechimii, cele mai mari restante se concentreaza in zona X - credite scoase in afara bilantului, pe care bancile nu se mai asteapta sa le recupereze pe cale amiabila.
Soldul acestora a trecut in martie pentru prima data de plafonul de 200 de milioane de lei, cu peste doua milioane de lei.
Potrivit BNR, la sfarsitul lunii martie, ponderea creditelor clasificate in indoielnic si pierdere in totalul creditelor si dobanzilor aferente a ajuns la 2,96%.
Conform datelor stranse de banca centrala, 6,2% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice inregistra cel putin o restanta la sfarsitul lunii martie. In acelasi timp, cea mai mare rata a restantelor este concentrata pe grupa imprumuturilor mai mici de 20.000 de lei (circa 6.000 de euro), ponderea ajungand la 81%.
Aceasta categorie de credite de valori relativ mici, de tipul creditelor de consum, insuma circa 42,5% din totalul creditelor obtinute de clientii persoane fizice, in timp ce restul de 57,5% erau credite de peste 6.000 de euro.
Situatia rambursarii este mult mai buna in cazul creditelor cu valori de peste 6.000 de euro, in cazul acestora creditele restante reprezentand 19% din totalul imprumuturilor cu intarzieri la plata ratelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO