Bănci și Asigurări

Restante de aproape 29 mil. euro raportate la Biroul de Credit

11.05.2005, 19:10 22

Totalul restantelor raportate de banci la Biroul de Credit a ajuns la echivalentul a 28,8 milioane de euro, in crestere cu peste 12% (in euro) fata de luna martie. Institutia a ajuns sa supravegheze aproape in totalitate piata creditelor acordate clientilor persoane fizice, dupa ce in martie o banca din top a semnat contractul de participare.

"Trebuie sa se tina cont ca sistemul este inca la inceput si au loc unele ajustari, insa pe de alta parte este si activ, in conditiile in care informatiile sunt actualizate zilnic. Datele sunt insa comparabile, in conditiile in care din martie supraveghem peste 95% din piata", a declarat Serban Epure, director general al Biroului de Credit.

Societatea a fost infiintata anul trecut de bancile comerciale pentru a supraveghea piata creditelor acordate persoanelor fizice. Oficialii Bancii Nationale au declarat ca Centrala Riscurilor Bancare va inceta sa mai supravegheze aceasta piata, lasand-o in sarcina Biroului. Schimbarea va fi operata cel mai probabil in lunile urmatoare.

Soldul restantelor aparute la credite contractate in lei a crescut cu 13% (in lei) in ultimele doua luni, ajungand la 946 de miliarde de lei (echivalentul a 26,2 milioane de euro).

Datoriile neachitate la credite contractate in euro insumeaza in prezent 1,9 milioane de euro, la acelasi nivel ca in martie. Soldul restantelor provenite de la imprumuturi in dolari a crescut usor, pana la 0,9 milioane de dolari (0,7 mil. euro).

Numarul total al conturilor active (care au fost raportate cu restante la BC) a ajuns in mai la 182.000, fata de 160.000 in martie. Totodata, numarul persoanelor care sunt inregistrate cu restante curente a crescut cu aproape 14%, pana la 151.000. In aceste conditii, numarul total al persoanelor recenzate (care au fost inregistrate la un moment dat cu restante) a ajuns la 441.000.

Peste 16.000 de persoane inregistreaza in prezent restante la doua banci, iar numarul total al celor care au datorii neachitate la cel putin doua institutii de credit depaseste 20.000, potrivit datelor Biroului de Credit. In acelasi timp, exista in prezent cate o persoana care sa aiba restante simultan la noua, respectiv opt banci.

"A aparut din nou saptamana trecuta o persoana care inregistreaza restante la noua banci. Cel mai probabil aceste imprumuturi au fost contractate inainte de intrarea in functiune a Biroului de Credit pentru ca este putin probabil ca o banca sa-i mai acorde imprumuturi acum", a mai declarat Serban Epure. Comparativ cu luna martie, numarul debitorilor care inregistreaza datorii restante la cel putin doua banci a scazut insa usor.

Biroul de Credit va trece la a doua faza de implementare, care presupune oferirea de informatii pozitive asupra debitorilor in cadrul rapoartelor remise bancilor incepand cu luna aceasta.

"Sper ca pana la sfarsitul lunii sa trecem la faza a doua de implementare, daca nu mai apar probleme de ordin tehnic", a apreciat Epure. Potrivit proiectului initial, faza a doua trebuia implementata din luna aprilie.

BC a semnat in prezent contracte de pariticipare pentru faza a doua de implementare cu 14 banci, iar in prezent se desfasoara negocieri cu inca o banca. Printre acestea se numara si doua institutii care nu participasera la prima faza de implementare.

In sistem vor participa si o societate de leasing si doua societati financiare nebancare. De asemenea, se pregatesc sa intre in sistem si doua societati de asigurari. Pana acum, dintre societatile non-bancare, Credisson si Asiban si-au anuntat public participarea la Biroul de Credit.

Numarul consultarilor bazei de date a Biroului de Credit a depasit in aprilie pragul de un milion, in conditiile in care in apropierea sarbatorilor s-a resimtit o crestere substantiala a numarului de interogari. In aceste conditii, s-a inregistrat un nou record pentru numarul de interogari adresate bazei de date a institutiei, cu 10.105 chestionari intr-o singura zi. Incepand de luna aceasta pretul unei interogari a fost stabilit la aproximativ 25.000 de lei, in scadere cu 25% fata de o medie de un euro, in lunile anterioare.



Cititi un articol pe tema Biroului de Credit si in numarul din aceasta saptamana a revistei Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO