Bănci și Asigurări

Relatia cu bancile tripleaza afacerile Asiban

04.11.2003, 00:00 10



Una din putinele companii de asigurari din Romania de top cu capital romanesc, Asiban, si-a triplat incasarile din prime brute pe primele noua luni ale acestui an, de la 336 miliarde lei la 1031 mld.lei. In euro, cresterea este de 150%, de la 11,2 milioane euro la 28,6 milioane euro.



Primele brute subscrise au ajuns in aceeasi perioada la 34 milioane euro. Incasarile companiei din asigurari de viata pur si simplu au explodat in acelasi interval: de la circa un milion de euro in 2002, la peste 7 milioane $ anul acesta.



Datele pentru primele companii de pe piata asigurarilor de viata nu sunt inca disponibile integral, dar cu aceasta crestere compania este posibil sa fi intrat printre primele 7-8 companii din punct de vedere al cotei de piata.



Peste 55% din afacerile companiei se datoreaza legaturii foarte stranse cu bancile comerciale, a caror activitate de creditare a crescut puternic in ultimul an, pe masura scaderii dobanzilor.



"Anul trecut pe vremea asta aveam deja incheiate conventiile de colaborare cu bancile", a explicat Mugurel Ceraceanu, directorul general al companiei.



Asiban, ca si celelalte companii de asigurare ale caror afaceri au crescut de pe urma relatiei cu bancile, vinde nu numai asigurari de viata sau de case pentru clientii bancilor, ci vinde si asigurari de risc financiar (sau de credite si garantii), direct bancilor.



Astfel, mai mult de un sfert din prime, adica 7 milioane $, sunt din asigurari de credite si garantii, in crestere accelerata fata de 2002. In cazul acestei asigurari, riscul asigurat este de nerambursare a creditului de catre debitor.



"Cresterea este sub control, pentru ca avem reasigurare suficienta in cazul acestor contracte", spuneCeraceanu.



Actionarii companiei sunt BCR, BRD-Societe Generale, CEC, Banca Transilvania si ISAF. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO