Bănci și Asigurări

Rekkers, şeful BT: Chiar dacă inflaţia e mare, economia n-ar suporta majorarea dobânzii-cheie

Autor: Razvan Voican

30.03.2011, 19:30 56

Economia încă are nevoie de sprijin pentru a se desprinde dinrecesiune şi în aceste condiţii nu ar trebui luată în discuţie omajorare a dobânzii-cheie, chiar dacă inflaţia este ridicată,consideră Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania(cea mai mare instituţie de credit cu capital majoritar privatlocal).

"Într-adevăr, inflaţia este destul de mare, dar nu cred că esteloc de o creştere a dobânzii pentru că în faza actuală economiaîncă trebuie ajutată şi în niciun caz nu ar fi ajutată de o dobândămai mare."

Consiliul de Administraţie al BNR se reuneşte mâine într-oşedinţă de politică monetară, majoritatea analiştilor anticipândmenţinerea dobânzii-cheie la nivelul de 6,25% la care se situeazădin luna mai a anului trecut.

Inflaţia anuală la nivelul lunii februarie a sărit la 7,6%,peste aşteptările pieţei, în principal din cauza scumpiriialimentelor.
Presiunile inflaţioniste ar putea persista din cauza majorărilor depreţuri la energie electrică şi gaze.

Cât priveşte discuţiile privind efectul de temperare a inflaţieiexercitat de întărirea leului faţă de euro, Rekkers crede căaprecierea monedei nu este bună prin prisma influenţei negative pecare o are asupra exportatorilor.

"Exporturile sunt practic singurele care trag economia înainteşi din acest motiv cred că trebuie ca exportatorii să fiesprijiniţi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO