Bănci și Asigurări

Rekkers: Inca nu suntem acolo unde m-am gandit

Rekkers: Inca nu suntem acolo unde m-am gandit

Robert Rekkers

20.08.2007, 19:09 17

Vanzarea de active va putea constitui una dintre sursele de venituri pe care Banca Transilvania (BT) sa conteze anul viitor, un exemplu fiind participatia de 25% la Asiban, afirma Robert Rekkers, directorul general al bancii.
"Ma astept sa incasam o suma substantiala din vanzarea pachetului de la Asiban, insa nu cred ca tranzactia se va finaliza pana la sfarsitul acestui an, asa incat o putem trece in contul lui 2008", a declarat Rekkers pentru ZF.
Cat priveste BT Asigurari, compania de specialitate a grupului, el spune ca sunt luate in considerare toate optiunile strategice, nedorind sa comenteze informatiile de pe piata care sustin ca societatea este de vanzare.
De asemenea, banca se poate baza pe depozitele atrase de la clienti, pe eventuale noi majorari de capital, precum si pe linii de finantare de la BERD, actionarul principal, si de la alte banci straine.
Pe de alta parte, Rekkers spune ca vor continua investitiile pentru extinderea grupului financiar BT pe zonele nebancare. Unul dintre proiectele cele mai ambitioase este legat de compania de leasing pentru echipamente medicale Medicredit Leasing, la care Banca Transilvania detine in prezent aproape 39% din actiuni.
"In curand vom deveni actionar majoritar si vrem sa fim foarte activi in acest domeniu", a declarat Rekkers. De asemenea, el are planuri mari legate de dezvoltarea activitatii companiei de leasing operational si management de flote auto BT Finop, fosta Finop Leasing care a intrat la inceputul anului sub controlul grupului prin preluarea de catre BT Investments a pachetului majoritar de 51% din actiuni.
De asemenea, seful BT anunta pentru aceasta toamna o campanie "extrem de agresiva" pentru intrarea pe piata pensiilor private obligatorii impreuna cu compania olandeza de asigurari Aegon. "Vom investi foarte mult in acest proiect", spune Rekkers. BT incearca sa abordeze si piata imobiliara, recent fiind infiintat in cadrul bancii un departament de real estate. In acest context Rekkers si-ar dori foarte mult si un fond de real estate. "Este o mare greseala ca CNVM nu ne lasa sa facem un astfel de fond."
Dupa cinci ani de la preluarea managementului Bancii Transilvania, Rekkers se declara "foarte mandru" de ascensiunea institutiei de credit, pana pe locul cinci dupa active, cu circa 3,14 mld. euro, la jumatatea anului. Valoarea bancii pe Bursa este de 1,7 mld. euro daca se ia in considerare ultima majorare de capital. Cand a venit Rekkers la conducere, valoarea era de 170 mil. euro.
"Banca a avut o crestere sanatoasa, prudenta, dar cu miscari decisive, care s-au vazut pe piata. Am avut de la inceput o viziune asupra proiectului BT si pot sa spun ca inca nu suntem acolo unde m-am gandit."
Rekkers spune ca are mandat de membru al Consiliului de Administratie al bancii pana in 2010, fara a dori insa sa confirme informatia potrivit careia i-a fost prelungit recent si mandatul de director general al BT. Totusi, el nu se hazardeaza sa avanseze un scenariu despre cum va arata banca peste inca trei ani.
"Daca ne uitam cine sunt ocupantii primelor patru locuri din sistem sau la ambitiile Bancpost, ar fi nerealist sa spun ca ne dorim sa intram in top 3. Dar ne vom lupta in continuare si sper ca anul acesta sa reusim sa atingem o cota de piata de peste 5%. Crestem atat cat putem creste sanatos, in niciun caz punand banca in pericol." El estimeaza insa ca BT se numara printre primele trei banci din Transilvania - principala arie de afaceri care aduce circa 40% din veniturile bancii, fata de Bucuresti, care are o pondere de 20%.
Rekkers mizeaza in continuare pe cresterea organica.
"Nu avem niciun plan de a cumpara vreo banca, desi ar putea fi ca optiune."
El exclude insa categoric varianta unei achizitii in regiune. "N-am terminat treaba in Romania. Mai este destul loc de crestere aici." Banca tocmai a ajuns la 400 de unitati, are programate 440 pana la sfarsitul anului, urmand ca in 2008 sa ajunga la 500. In acest context, BT are ca obiectiv sa ajunga la un milion de clienti activi in toamna.
"Reteaua de sucursale este principalul nostru canal de distributie si sunt foarte multumit de modul cum a evoluat."
Si totusi, BT se duce in strainatate: din octombrie, banca va deschide o sucursala in Cipru pentru a putea servi mai bine clientii companii, precum si pentru a dezvolta in premiera servicii de private banking.
"Am obtinut aprobarea BNR pentru a deschide sucursala si putem incepe automat operatiunile, fara alt aviz in Cipru. Am avut in vedere faptul ca au loc multe tranzactii financiare intre Romania si Cipru, asa ca vom opera de acolo tranzactii internationale, finantari, si vom lansa si o oferta de private banking."
Rekkers se plange de pozitia dezavantajoasa a BT fata de filialele de banci straine din punctul de vedere al costului suplimentar indus de rezervele minime obligatorii - 40% la valuta. Institutie de credit cu capital majoritar autohton, BT nu are o banca-mama in afara la care sa poata externaliza credite in valuta pentru a putea oferi clientilor finantari mai ieftine.
Pana la deschiderea sucursalei cipriote, nu poate da nici finantari din off-shore-uri, asa cum practica alte banci.
"Suntem pedepsiti de BNR pentru ca avem capital majoritar romanesc si nu putem face administrare de credite din afara ca bancile straine. Din aceasta cauza suntem mai scumpi la finantarile in euro. Sunt extrem de nemultumit ca BNR nu s-a miscat deloc pentru reducerea acestor costuri dupa intrarea in UE, in ciuda promisiunilor repetate, si nici macar relaxarile anuntate in primavara nu sunt operationale."
In acest context, Rekkers spera ca nu se va ajunge la o criza de lichiditati in Europa pe fondul turbulentelor actuale, scenariu care ar putea ingreuna si mai mult accesul BT la surse de finantare in euro competitive din punctul de vedere al costurilor.
El remarca impactul negativ pe care declinul pietelor internationale il are si asupra Bursei de la Bucuresti. Vineri, pretul unei actiuni BT a coborat cu 1,7%, pana la 0,8450 lei. Rekkers detine 0,6512% din actiunile bancii si este un cumparator activ, pe langa titlurile primite in cadrul schemei de fidelizare a oamenilor-cheie din banca.
"Se vede ca evolutia actiunilor depinde de mai multi factori, nu doar de performanta bancii. Am cumparat actiuni BT pentru ca am incredere in ceea ce facem. Este o investitie personala."

Ar fi nerealist sa vrem in top 3
Astept o suma substantiala pe participatia la Asiban
Suntem pedepsiti de BNR cu RMO de 40%
Nu avem in plan vreo achizitie de banca
Vom face finantari si private banking din Cipru
Ambitii foarte mari pe zona microfirmelor, a persoanelor fizice autorizate
Construim mult pe zona nebancara

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO