Bănci și Asigurări

Reguli clare pentru publicitatea la fondurile de pensii private

20.07.2006, 19:20 11

Materialele publicitare privind fondurile de pensii facultative difuzate prin mijloace radio vor asigura prezentarea tuturor informatiilor "cu aceeasi viteza, intonatie, voce si volum", potrivit unui proiect de norma in acest domeniu, elaborat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Prevederi similare sunt prevazute si pentru materialele difuzate pe canale de televiziune si Internet. Toate materialele vor fi difuzate in limba romana.
In cazul materialelor tiparite, norma prevede ca toate informatiile vor fi prezentate lizibil, cu caractere de aceeasi marime, forma si culoare. Materialele publicitare vor contine, printre altele, denumirea completa a fondului de pensii si alte date de identificare, dar si avertismente privind riscul la care este supusa investitia.
Potrivit unui alt proiect de norma, societatile de pensii va trebui sa aiba un capital social de cel putin 1,5 mil. euro - echivalent in lei - la momentul depunerii cererii de autorizare la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Capitalul va fi varsat integral in numerar intr-un cont deschis la o banca, iar sursele de provenienta vor fi verificate de catre Comisie. Sumele destinate participatiei trebuie sa provina numai din surse proprii si sa nu reprezinte sume imprumutate sau puse la dispozitie de catre terti. Aceste reglementari sunt prevazute intr-un proiec de norma privind provenienta capitalului social, publicat pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In cazul societatilor de administrare a investitiilor sau a societatilor de asigurare se vor aplica reglementari asemanatoare. Acestea va trebui sa detina la momentul cererii de autorizare ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative un capital de 1,5 mil. euro, echivalent in lei.
Majorarile de capital social se vor realiza numai cu aprobarea prealabila a Comisiei, mai prevede proiectul de norma. Societatile de administrare va trebui sa-si majoreze capitalul social cu 0,2% pentru fiecare milion de euro care depaseste nivelul de 200 mil. euro (sume echivalente in lei) al activelor nete ale fondurilor de pensii facultative.
Comisia a mai publicat un proiect de norma privind prospectul schemei de pensii facultative. Astfel, prospectul va contine pe prima pagina in mod obligatoriu date de identificare a administratorului, gradul de risc al fondului, anumite fraze. In cuprins vor fi prezentate definitiile termenilor utilizati si informatii privind obiectivele fondului, modul de dobandire a calitatii de participant si informatii privind politica de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO