Bănci și Asigurări

Reduceri de dobânzi, ample stimulente pentru susţinerea sectoarelor suferinde: cum se chinuie China să-şi restarteze economia, care-şi pierde rapid din suflu

Reduceri de dobânzi, ample stimulente pentru susţinerea...

Autor: Catalina Apostoiu

14.06.2023, 00:06 263

Semnele că însănătoşirea eco­no­miei Chinei, a doua cea mai mare din lume, slăbeşte se adună cu repe­ziciune, dând motive în creştere auto­rităţilor ţării să acţioneze.

Cererea de credite a slăbit în mai, un motiv în plus pentru ca banca cen­trală chineză să-şi crească stimulen­tele pentru impulsionarea creşterii, scrie Bloomberg.

O serie de rapoarte economice a­rată că recuperarea economiei chine­ze a pierdut din viteză în mai: inflaţia a rămas apropiată de zero, activitatea din sectorul manufacturier s-a con­tractat, exporturile au scăzut pentru prima dată în trei luni, iar o revenire a vânzărilor de locuinţe a încetinit. Investiţiile private au stagnat în primele patru luni ale anului.

Ultimele date au venit după ce ban­ca centrală chineză a surprins pie­ţele ieri-dimineaţă cu o reducere a do­bânzii de politică monetară pe termen scurt, semn că oficialii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la slăbirea creşterii. Speculaţii privi­toare la noi măsuri viitoare de rela­xare monetară au apărut în urma anunţului.

Cifrele dezamăgitoare arată că „ban­ca s-a folosit de reducerea do­bânzii pentru a linişti pieţele înainte de publicarea acestora“, arată Bruce Pang, economist-şef la Jones Lang LaSalle. „Cererea şi dinamismul com­paniilor şi gospodăriilor sunt reduse“.

Guvernatorul băncii centrale Yi Gang a semnalizat săptămâna trecu­tă o viitoare flexibilitate sporită a po­liticii monetare, limbaj interpretat de unii analişti ca semnalizând noi acţi­uni de relaxare monetară. Marile bănci de stat au redus de asemenea dobânzile la o serie de produse de de­pozit, ceea ce va contribui la men­ţinerea marjelor de profit în cazul declinului dobânzilor.

Autorităţile analizează de ase­me­nea lansarea unui amplu pachet de stimulente pentru impulsionarea e­conomiei, potrivit unor surse fami­liare cu situaţia citate de Bloomberg.

Propunerile creionate de multi­ple agenţii guvernamentale includ mă­­suri menite să susţină sectoare ca cel imobiliar şi cererea internă.

Planul nu a fost încă finalizat şi ar putea suferi modificări, au adăugat sursele citate. Consiliul de Stat ar pu­tea discuta politicile încă de vineri, însă nu este clar când vor fi acestea anunţate sau implementate.

Deşi investitorii vor saluta pro­babil noile eforturi ale autorităţilor chineze pentru susţinerea economiei, multe vor depinde de amploarea şi structura noilor stimulente.

Guvernul chinez şi-a setat o ţintă de creştere relativ conservatoare de aproximativ 5% pentru 2023, însă declinul recent al activităţii umbreşte perspectivele pentru obiectivul respectiv.

Semne de slăbiciune continuă apar de asemenea pe piaţa rezidenţială a ţării, unul dintre cei mai mari driveri ai creşterii Chinei, în pofida unui plan de salvare lansat în noiembrie.

Dezvoltatorii se chinuie să refacă încrederea în piaţă după trei ani de durere economică, notează The Guardian.

Disperaţi să-şi crească vânzările, aceştia  oferă potenţialilor cumpărători de locuinţe lingouri de aur, maşini noi şi telefoane mobile drept stimulente.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO