Bănci și Asigurări

Record la repo: 11 bănci au luat 13,8 miliarde lei de la Banca Naţională

Record la repo: 11 bănci au luat 13,8 miliarde lei de la Banca Naţională

Foto Shutterstock

Autor: Monica Juganaru

26.06.2012, 00:05 612

BNR a împrumutat luni 11 bănci, printr-o licitaţie repo, cu 13,8 miliarde lei (3,1 miliarde euro), pentru o săptămână, reprezentând cea mai mare valoare injectată în piaţă prin acest tip de licitaţii.

Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

În licitaţia de săptămâna trecută, banca centrală a împrumutat 13 bănci comerciale cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro).

BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci nu­mărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă mone­tară, astfel că sumele împrumutate de bănci au crescut încă de la prima operaţiune din luna iunie, când 13 bănci au împrumutat de la BNR o sumă de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro), precedentul record.

În majoritatea lici­ta­ţiilor anterioare, din februarie până la jumă­tatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind uti­lizate în mare parte pentru finanţarea Ministerului de Finan­ţe, cum susţi­neau dealerii, însă cererea s-a majorat consi­derabil întrucât lichiditatea din piaţă s-a redus.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au avansat luni foarte uşor, la 4,98% - 5,45% pe an, după ce vineri au fost de 4,91% - 5,37% pe an.

BNR nu a mai făcut injecţii de lichiditate în volume atât de mari din toamna lui 2009, când o serie de intervenţii ale băncii centrale pentru susţinerea leului au creat un deficit de lei. Pe 5 octombrie 2009 nu mai puţin de 22 de bănci au împrumutat 11,2 miliarde de lei pe două zile în condiţiile în care dobânzile de pe piaţa interbancară depăşeau şi cu trei puncte dobânda-cheie a BNR situată atunci la 8%. În ziua scadenţei, BNR a fost nevoită să organizeze chiar două licitaţii repo într-o zi pentru a acoperi cererile băncilor. De data aceasta, dobânzile de pe piaţa monetară se situează în apropierea dobânzii-cheie de 5,25% pe an.

De anul trecut BNR a revenit în poziţia de creditor net faţă de sistemul bancar, iar această poziţie tinde să se consolideze pe măsură ce creşte anvergura tranzacţiilor de alimentare a pieţei cu lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO