Bănci și Asigurări

RCA pentru RATB starneste confuzie

29.11.2002, 00:00 17

Unul din cei mai "grasi" clienti pentru asiguratori, Regia Autonoma de Transport  Bucuresti, asteapta oferte pentru contractele de raspundere civila auto pe care trebuie sa le incheie pentru anul viitor, dar prevederile anuntului de cerere de oferte provoaca confuzie.
Miza este mare, avand in vedere ca asigurarea RCA a parcului RATB  poate ajunge sa coste 300.000 $. 
Companiile trebuie sa aiba autorizatia de functionare RCA, minim 3 ani de activitate in RCA si cifra anuala de afaceri din RCA de minim 10 mld.lei.
Oferta trebuie depusa insa pana in ziua aparitiei "ordonantei care reglementeaza nivelul primelor"-dupa cum suna anuntul RATB (de fapt, este vorba de un normele emise annual de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru reglementarea acestei asigurari obligatorii).
Problema este ca tocmai aceste norme publica conditiile de avizare ale companiilor de asigurari, precum si tarifele care trebuie practicate pentru anul urmator. Astfel, companiile vad conditiile in Monitor, depun cerere la CSA si apoi primesc avizul, la cateva zile dupa publicarea normelor, deci, automat, dupa termenul limita de depunere a ofertelor. Asa incat, conform anuntului, firmele sunt obligate sa aiba in oferta documente pe care practic nu le pot avea.
"Nu stiam ca se dau aceste autorizatii dupa publicarea normelor in Monitor. Dar daca normele apar la sfarsitul lui decembrie, noi ce facem, ca trebuie sa circulam inca din prima zi si nu putem merge autorizati? Stiu ca anul trecut unele companii au vandut polite RCA chiar in ziua sau in a doua a publicarii in Monitor a normelor. O sa sunam la CSA sa vedem exact care este situatia", au explicat surse din cadrul RATB.
Asigurarea parcului RATB, care include 500 de tramvaie, 270 de trolee, 1100 de autobuze, circa 20 de autoturisme si circa 50 de camioane, tractoare si basculante, ar putea costa circa 10 miliarde lei (in calcul au fost luate tarifele de anul trecut, indexate cu 35%, asa cum a anuntat CSA).
Anul trecut, asigurarea RCA a RATB a fost incredintata companiilor Astra, Asirom si Omniasig, iar acum doi ani companiei Asirom.
Campania de vanzare a politelor RCA este in fiecare an un test foarte important pentru companiile de asigurari, pentru ca este o foarte buna sursa de lichiditati. Pentru anul acesta se asteapta incasari din prime de 80 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO