Bănci și Asigurări

RBL: Valoarea medie a contractelor este de 5.400 euro

03.07.2006, 18:34 8

Depozitele atrase de Raiffeisen Banca pentru Locuinte in cadrul contractelor de economisire-creditare ar putea sa depaseasca 70 de milioane de euro, pana la sfarsitul anului.
"La sfarsitul anului trecut, depozitele se ridicau la aproape 28 mil. euro, de trei ori mai mult decat in decembrie 2004. Suntem increzatori ca tendinta de crestere se va mentine si ne asteptam sa ajungem la 70 mil. euro, poate chiar 80 de milioane, pana la sfarsitul acestui an", a declarat Johann Ertl, director general al Raiffeisen Bausparkasse Austria, unul dintre actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Raiffeisen Bausparkasse are in Austria 1,7 milioane de clienti, depozitele atrase de la acestia urcand la aproape 6 miliarde de euro, in timp ce valoarea medie a unui contract este de aproximativ 25.000 de euro. Perioada medie de economisire urca la 6 ani, in timp ce creditele sunt rambursate in 14 ani.
RBL ofera contracte cu o perioada minima de economisire de 18 luni, in timp ce perioada maxima de rambursare poate ajunge la 16 ani. In doi ani, portofoliul de clienti al bancii a depasit 80.000.
Ertl spune ca in economiile emergente clientii sunt reticenti sa-si imobilizeze sumele pe termen lung. Prima acordata de stat are rolul de a incuraja clientii sa economiseasca pe termene mai lungi, apreciaza Ertl, subliniind ca in Austria majoritatea clientilor prefera sa-si prelungeasca in mod repetat contractul.
RBL a inceput luna trecuta sa acorde credite, dupa ce primii clienti au incheiat perioada minima de economisire. Ionut Costea, presedintele RBL, spune ca incearca sa obtina acordul BNR pentru simplificarea procedurilor de finantare. Banca intra in prezent sub incidenta reglementarilor privind creditul ipotecar, fiind obligata sa ceara garantii imobiliare, indiferent de sumele acordate.
Valoarea medie a contractelor incheiate de RBL este de 5.400 de euro, ceea ce indica o orientare a fondurilor mai mult catre renovarea spatiilor locative decat pentru achizitionarea de imobile noi. Johann Ertl spune ca si pe pietele mature, majoritatea celor care apeleaza la produsele de economisire creditare au in plan renovarea unor imobile si nu achizitii.
Pe de alta parte, studii comandate de RBL arata ca 43% dintre locuintele existente au nevoie de lucrari de renovare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO